Çin, ABD Uçak Gemisi Ziyaretine İzin Vermedi
 
Vietnam Savaşından Beri
Vietnam savaşından beri Amerikalı denizcilerin tatil günlerinde aileleriyle buluştukları limanlardan biri olan Hong Kong'a Şükran Günü tatili için planlanan uçak gemisi ziyareti, Çin engeliyle karşılaştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nicole Thompson, "Çin Dışişleri Bakanlığı'nın son dakikada reddetmesinden ötürü USS Kitty Hawk saldırı grubu, Hong Kong'a planlanan ziyaretini gerçekleştiremeyecek" dedi. 

Uçak gemisi ve beraberindeki gemiler dün limana giriş için izin beklemişlerdi. Gemilerdeki yaklaşık 8 bin denizci ve havacının yakını Amerikalılar da Şükran Günü'nü onlarla birlikte geçirebilmek için önceden Hong Kong'a gelerek beklemeye başlamışlardı.

Çin, bu durumla ilgili henüz hiç bir resmi açıklama yapmadı. ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in Çin'e yaptığı ziyaretin üzerinden birkaç hafta geçmesinden sonra ortaya çıkan bu durum, ABD açısından sürpriz oldu. Çin'in izin vermeyi reddetmesinin nedenine ilişkin çeşitli olasılıklar bulunuyor. Bunlardan biri olarak, ABD'nin Tayvan'a füze sistemlerini yenilemesi için yapmayı planladığı 940 milyon dolarlık silah satışı gösterildi. ABD Başkanı George Bush'un, Tibetli Budist Rahip Dalai Lama ile geçen ay yaptığı görüşmenin de Çin'in bu tutumuna yol açmış olabileceği yorumu yapıldı. Çin hükümeti, Dalai Lama'yı hain olarak kabul ediyor. (Anadolu Ajansı)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim