Brezilya Nükleer Denizaltı Geliştiriyor

Brezilya Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 8 yılda bitirilmesi planlanan nükleer program için 540 milyon dolar ayıracaklarını belirtti.

Brezilya'nın nükleer programının içinde, uranyum zenginleştirmenin yanı sıra muhtemelen bir nükleer denizaltı yapımının da bulunduğu öğrenildi.

Sao Paulo'daki deniz araştırma merkezini Salı günü ziyaret eden Da Silva, gazetecilere yaptığı açıklamada, nükleer programın Brezilya'nın enerji üretmek için bir başlangıç noktası olacağını belirtti.

Uluslararası Atomik Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) 2004 yılında söz konusu programı inceleme isteğini reddederek dikkatleri üzerine çeken Brezilya hükümeti, ret gerekçesinde ise UAEA'nın tesislerine girmesinin endüstriyel casusluk riskini artırdığını öne sürmüştü. Brezilya, nükleer programının barışçıl amaca yönelik olduğunu ve içinde nükleer silah yapma amacı barındırmadığını vurgulamış, müfettişler, uranyum giriş ve çıkış kontrolleri sonucunda söz konusu ülkenin argümanları konusunda tatmin olduklarını dile getirmişti.

Brezilyanın dünyadaki birkaç ülkenin "lüksü" olan uranyum zenginleştirme teknolojisine sahip olmayı istediğini söyleyen Silva "Niçin büyük hayal kurmayalım, 'nükleer denizaltımızın olması ihtimaline ulaşmayı istiyoruz' demeyelim?" diye konuştu.

Güney Amerika'nın en büyük ülkesinin deniz kuvvetleri nükleer programının 1979'da başladığını ifade eden Amiral Julio Soares de Moura Neto, zenginleştirme prosesi konusunda ülkelerinin büyük tecrübe kazandığını açıkladı.

Brezilya hükümeti geçen ay, 1980'li yıllarda başlatılan ancak finans sorunları nedeniyle durdurulan 3. nükleer güç santralı Angra 3'ün faaliyete geçmesi için yeniden çalışma başlattı.

Halen Angra 1 ve Angra 2 adında iki fonksiyonel nükleer santrali bulunan Brazil'ya, 2 bin megawat olan kapatisesini Angra 3'ün tamamlanması ile 3 bin 300 megawat'a yükseltmeyi hedefliyor. Brezilya Maden ve Enerji Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre Angra 3'ün ülkeye yaklaşık maliyeti 3.6 milyar dolar olacak.

Nükleer programa 1964-85 yılları arasındaki diktatör rejimle başlayan Brezilya'da generaller Amazon ormanlarında gizli bir atom bombası testi yapmak için plan yapmış, 1990 yılında ise bu fikir geçerliliğini yitirmişti.
Da Silva'nın nükleer programla ilgili yaptığı açıklama, Amazon üzerine toplam 25 milyar dolara mak olması planlanan iki baraj projesinin onaylanmasının ardından gelmesi dikkat çekici bulundu. Söz konusu barajlarla bölgenin elektrik ihtiyacının yüzde 8'ini oluşturan 6,450 megavat'lık elektrik enerjisinin üretilmesi öngörülüyor.

Kaynak: Sabah Gazetesi

Editör: TE Bilişim