Türkiye’nin Gölcük limanına Rusya Karadeniz donanmasına bağlı Novoçerkassk çıkarma gemisi geldi.

Bu büyük gemi Blackseafor Karadeniz deniz işbirliği görev grubunun tatbikatına katılacak. 9 Ağustos’ta Gölcük’te, Blackseafor grubunun komutası Rusya tarafından Türkiye’ye devredilecek.

Bu süreye kadar Blackseafor grubu üyesi diğer ülkelerin savaş gemileri de limana girecek.

Rusya'nın Sesi gazetesi yorumcusu Stanislav Tarasov şunları anlattı:

İlgili anlaşmaya katılan ülkeler tarafından düzenlenen bundan önceki tatbikat bu yılın Nisan ayında gerçekleşti. Bu tatbikat Kırım’dan Romanya’nın Köstence limanına kadarki bölgeyi kapsadı. Karadeniz ülkelerinin savaş gemileri ve mürettebatları tarafından gemiler arasında bağlantının organize edilmesi, içinde sözde teröristlerin bulundukları geminin alıkonulması ve kazaya uğrayan gemiye yardım yapılması konusunda ortak tatbikat yapıldı. Öğrenildiğine göre Blackseafor grubunun yeni tatbikatının operasyon-taktik bakımından her hangi bir ciddi özellikleri olmayacak.

Bilindiği gibi Blackseafor Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubunun kurulmasına Türkiye önayak oldu. 1998’de yapılan görüşmelere 5 ülke katıldı: Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan. 2 Nisan 2001’de İstanbul’da ilgili hukuki belge imzalandı. Hem de bu, dünya deniz kuvvetleri tarihinde imzalanan bu tür ilk anlaşma oldu.

Şimdi Gölcük limanında bulunan savaş gemilerinde askeri tatbikat sırasında bil alış-verişi yapılması olanağını verecek bağlantı aygıtlarının montaj işleri yapılıyor. Tatbikat sırasında amiral gemisi olarak Türkiye deniz kuvvetlerine bağlı Heybeliada gemisi tayin edildi. Karadeniz deniz işbirliği görev grubunun uluslararası kurmayı bu Türk gemisinde bulunacak. Ortak seferler gerçekleştirilmesi, ticaret gemilerinin seferleri üzerinde kontrol uygulanması ve gemilerin yoklanması konusunda tatbikat gerçekleştirilecek. 24 Ağustos’a kadar devam edecek tatbikat sırasında gemilerin Türkiye’nin Trabzon limanını ve Rusya’nın Novorossiysk limanını ziyaret etmesi planlandı.

Bugün Akdeniz bölgesindeki durumun çok karmaşık bir hal aldığına tanık olunuyor. Bu yüzden pek çok uzman, Blackseafor grubunun deneyiminin bu bölgede de kullanılmasını öneriyor. Sırası gelmişken kaydetmek gerek ki Moskova, Akdeniz bölgesinin nükleer füzelerden arındırılmış bölge olarak ilan edilmesini; bu bölgede gerginliğin azaltılması ve bölgenin işbirliği bölgesine dönüştürülmesi amacı ile çabalar harcanmasını bir çok kez teklif etmişti.

 

Editör: TE Bilişim