Türkiye Rumlarla aynı bölgede petrol arayacak

ANKARA - Kıbrıs Rum Yönetimi `nin Doğu Akdeniz `deki münhasır ekonomik bölgede petrol aramaya başlamasına aynı şekilde misilleme yapan Türkiye , ada açıklarında Rumların çalışma yapacağı bölgeyle kesişen bir bölgede petrol ve doğalgaz araştırmasına çıkacak. Genelkurmay `ın bastırması sonucu, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM ), Rum Kesimi `nin araştırma yapacağını ilan ettiği Türk karasuları dışındaki bir alan için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı `na (TPAO ) jeofizik araştırma izni verdi. Üç bölge için arama ruhsatı alan TPAO , Antalya Petrol Bölgesi `ndeki TPO /XVI /A, TPO /XVI /D, TPO /XVI /E ve TPO /XVI /F işaretli, 34, 35 ve 36 enlem, 30, 31, 32 boylamlarında belirlenen bölgelerde jeofizik yöntemlerle petrol ve doğalgaz araştırabilecek. Petrol bulursa arama da yapabilecek.

Dışişleri sorunsuz alan istiyordu ama...

Dışişleri `nin `Akdeniz `de sadece sorunsuz alanlar tercih edilecek` yaklaşımına Genelkurmay `ın itirazı üzerine iki kurumun yaptığı değerlendirmelerde Rumların ilan ettiği bölge özellikle seçildi. Genelkurmay , Rumların ilan ettiği arama alanlarının Türkiye ve KKTC `nin de münhasır ekonomik bölgesinde olduğuna dikkat çekip aynı alanın ruhsatlandırılmasında ısrarcı oldu. 16 Ağustos `ta ihaleyi tamamlayıp aramayı başlatmayı planlayan Rum Yönetimi `ni daha önce BM `ye şikayet etmiş olan Türkiye , bu adımla `son uyarı` ve `gözdağı` veriyor.

Mısır ve Lübnan `la anlaşma imzalayıp Doğu Akdeniz `de petrol arama çalışmaları için düğmeye basan Rum Yönetimi , 15 Şubat `ta uluslararası doğalgaz ve petrol arama ihalesi açmış, çok sayıda büyük şirketin ilgi göstermesi üzerine lisans almak isteyen şirketlere 16 Ağustos `a dek başvuru süresi tanımıştı. Ardından Türk savaş gemileri Doğu Akdeniz `de gövde gösterisi yapmış ve TPAO `nun bölgede arama çalışmalarına başlayacağı açıklanmıştı. Ancak Dışişleri , Türkiye `nin kriz peşinde olmadığını söyleyip daha önce Ege Denizi `nde Yunanistan `la yaşanan krizin benzerine alet olmayacağını ima etmişti.

`Türkiye çıkarlarını korumaya kararlı`

PİGM `in dün Resmi Gazete `de yayımlanan ve Türkiye `nin karasuları dışında arama ruhsatı veren kararı, krizi yeni bir aşamaya getirdi. TPAO `ya da izin verilen bölge için Güney Kıbrıs `tan lisans isteyecek uluslararası petrol şirketlerinin çıkacak hukuki sorunlara hazırlıklı olması gerektiği belirtiliyor. Dışişleri Sözcüsü Levent Bilman , `Türkiye , Akdeniz `deki meşru hak ve çıkarlarını korumakta gayet kararlı. Rum Yönetimi `nin uluslararası hukuk ve meşruiyete aykırı girişimlerinin takipçisiyiz` dedi. KKTC , önceki gün BM `ye gönderdiği mektupta, `Bu bölgeler tartışmalıdır. Rum Yönetimi ve ilgili şirketler bu konuda uyarılsın` mesajı verdi.

`Ankara `nın hareketlerini takip ediyoruz`

Bunun üzerine Rum Yönetimi sözcüsü Vasilis Palmas, `Egemenlik haklarımızın çiğnenip çiğnenmediğini saptamak amacıyla Türkiye `nin hareketlerini takip ediyoruz. Saptarsak, uluslararası örgütlere başvuracağız` dedi. Mısır `ın Lefkoşa Büyükelçisi Muhammed Abdel Hakam, Doğu Akdeniz `deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında tüm ülkelerin uluslararası hukuka ve petrolle ilgili yapılan anlaşmalara saygı duyması gerektiğini söyledi. ABD Büyükelçisi Ronald Schlicher , Rumların ihale faaliyetlerinin tamamen yasal olduğunu savundu .Yazdır


HİLAL KÖYLÜ/Radikal

Editör: TE Bilişim