SSM, Çalıştaylarla Ulusal Sanayimizi Savunma Sektörüne Taşıyor

Askeri gemi inşa ve gemi inşa yan sanayisinin , milli ihtiyaçlarımıza cevap verebilmesi amacıyla Savunma Sanayii Müsteşarlığı ( SSM ) tarafından düzenlenen etkinliklerin ikinci ayağı olan çalıştaylar , 25 Nisan tarihinde düzenlenen " ana tahrik sistemleri " konulu Askeri Gemi İnşa Yan Sanayi Çalıştayı ile başladı .

Bu etkinlikte ; gemilerin motorlarının yanı sıra üretilen gücü pervanelere ileten şaft sistemleri ile pervaneler , dümen ve artık gazların atılma yöntemleri konu alındı .

Deniz Araçları Daire Başkanı Serdar DEMİREL başta olmak üzere SSM yetkilileri , üniversiteler , 20 " ye yakın sektör temsilcisi ve askeri yetkililerin katıldığı yan sanayi odaklı bu çalıştay ; yapılan sunumların ardından soru cevap şeklinde geçen yapısıyla , katılımcılara etkileşimli bilgi edinebilme olanağı sundu .

Düzenlenme amacı mevcut gemi inşa yan sanayimizin savunma sektörüne olan katkılarını arttırmak olan bu çalıştaylar , önümüzdeki dönemde yeni konu başlıklarıyla devam edecek .

15 Yılda 15 Milyar Dolar

Çalıştay , bu toplantının yapılış amacını ve uygulanacak yol haritasını katılımcılara anlatan Serdar Demirel ' in açılış konuşmasıyla başladı .

Demirel ' in ardından kürsüye çıkan Deniz Araçları Daire Başkanlığında görevli Uzman Ümit ERGİN , önümüzdeki dönemde ülkemizde ve dünyada askeri gemi ve deniz sistemlerine olan talebin mali boyutunu sayısal verilerle açıkladı .

Ergin sunumunda ; önümüzdeki 15 yıl içerisinde ülkemizde yürütülecek deniz projelerinin tahmini bedelinin 15 milyar dolar civarında ol duğunu söyledi . Daha sonra SSM ' nin askeri gemi inşa sanayimizin gelişimindeki kilit rolünü anlatan Ergin , bu kapsamda çalıştayların düzenlenmesine kadar olan süreçte uygulanan yöntem ve modeller hakkında bilgi verdi . Ayrıntılarına geç miş sayılarımızda ulaşabileceğiniz bu tedarik sürecinin gelişiminde yurt dışındaki örneklerin ayrıntılı bir şekilde analiz edildiğini belirten Ergin , ülkemizdeki mevcut durum ve ihtiyaçlar gözetilerek , özgün bir model oluşturulduğunun altını çizdi .

Sunumunu tamamlarken ana / alt sistem üreticilerinin belirlenmesi sürecinde henüz arzu edilen seviyeye ulaşamadıklarını belirten Ergin , bunun sadece çalışma grubu bünyesindeki bir hedef olarak kalmaması , bir devlet politikası , stratejisi haline getirilmesi gerektiğini vurguladı .

Yürütülen çalışmaları , Engin ' in de üyesi olduğu askeri gemi inşa çalışma grubu yönlendiriyor .

Bu çalışma grubu , önümüzdeki 1520 yıl içerisinde tedariki ve modernizasyonu planlanan tüm su üstü ve su altı platformlarını belirlemiş durumda .

Gereksiz Alımlar Engellenebilir

Ergin ' in ardından söz alan Yıldız Teknik Üniversitesi ( YTÜ ) Öğretim Üyesi Prof . Dr . Tamer YILMAZ , gemi ana tahrik sistemleri alanında sahip oldukları tasarım kabiliyetlerini ayrıntılarıyla anlattı .

Sunumunda YTÜ ' nün kü çük bir dizel motor tasarladığı bilgisini veren Prof . Dr . Yılmaz , prototip imal çalışmalarının 34 ay içerisinde başlatılacağını söyledi . YTÜ ve yerli bir firma arasında , baş itici pervane tasarımı ve imalatı için ortak bir çalışma da yürütülüyor .

Sunumunu tamamlamasının ardından kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Prof . Dr . Yılmaz , tüm unsurları ile birlikte bir ana tahrik sistemini tasarlayabileceklerini belirterek , sanayicilerin yaptıkları çalışmalara ilgi göstermeleri gerektiğini , böylelikle yurtdışından gereksiz alımların yapılmasının önlenebileceğinin altını çizdi .

Ülkemizde denizcilik alanındaki klaslama , belgelendirme ve uygunluk değerlendirme kuruluşu olan Türk Loydu adına kürsüye çıkan Bülent DURAN , kendi işlevlerini ve faaliyet alanlarını içeren bir sunum gerçekleştirdi .

MİLGEM Projesi ile birlikte faaliyetlerini savunma alanına doğru genişleten Türk Loydu , geçtiğimiz dönemde bu çerçevede gerekli olan askeri gemi kurallarını da oluşturmaya başlamıştı .

Bu kapsamda oluşturulan standartların SSM tarafından belirlenen ihale şartnameleriyle henüz tam olarak uyumlu olmadığı gerçeği ise , sunumun ardından Türk Loydu ' na yöneltilen sorular sayesinde ortaya çıkan ayrıntılardan biriydi .

Üniversite Sanayi İşbirliği Geliştirilmeli Türk Loydu ' nun ardından ise sıra , İstanbul Teknik Üniversitesi ( İTÜ ) öğretim üyelerinden Prof . Dr . Selma ERGİN ' in sunumuna geldi . Konuşmasına İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesinin yapısını anlatarak başlayan Prof . Dr . Ergin , üniversitenin mevcut kabiliyetlerini ve mühendislik bölümü bünyesinde oluşturulan araştırma gruplarını ayrıntılı bir şekilde tanıttı .

Ergin , İTÜ tarafından sürdürülen projelere örnek olarak gemi dizel motorlarından kaynaklanan emisyonun azaltılması için geliştirilip üretilen ve bu güne kadar iki sivil gemiye yerleştirilen egzoz emisyon kontrol sistemini verdi .

Sistemin bugüne kadar yerleştirildiği iki gemiden ilkinde N0x gazlarının emisyonunda yüzde 70 , ikinci gemide ise yüzde 90Tık bir azalma sağlanmış durumda . Bu proje aynı zamanda , sanayicilerin ve üniversitelerin gelecekte yapabilecekleri işbirliklerine emsal teşkil etmesi bakımından önem taşıyor . Bu önemli çalışmaya ek olarak İTÜ ve YTÜ , egzoz akışı sıcaklık dağılımı konusunda ortak bir proje de yürütüyor .

Egzoz gazının bacadan doğru bir şekilde atılmasının , geminin ısıl izinin düşürülmesinde önemli bir etkisi bulunuyor . Prof . Dr . Ergin sunumunun son bölümünde , ana tahrik sisteminden kaynaklanan titreşim ve gürültünün analizi için İTÜ 'nün yapı ve titreşim grubunun sahip olduğu altyapı hakkında ayrıntılı bilgi verdi . Prof . Dr . Ergin burada bulunmalarının amacının , üniversite ve sanayi işbirliğini geliştirmek , ortak projeler üretmek ve ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak olduğunu belirttikten sonra bu amacı gerçekleştirmek için yetişmiş elemanların mevcut olduğunun altını çizerek sunumunu tamamladı .

Hazır Alıp Satma Devri Sona Ermeli

Üniversite sanayi işbirliği konusunda kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Prof . Dr . Ergin , sanayicilerin üniversitelere ihtiyaç duyması halinde bu kurumun çok daha işlevsel hale gelebileceğini , bunun örneklerinin yurtdışında var olduğunu belirtti . Üniversitelere ihtiyaç duyulabilmesi için sanayicinin üretmesi , yani gelişmesi gerektiğini vurgulayan Prof . Dr . Ergin , bugün sanayicilerin daha çok hazır alıp sattığı tespitiyle kürsüden ayrıldı .

Prof . Dr . Ergin ' in konuşmasının ardından üniversitelerin ArGe kabiliyetlerinin nasıl daha etkin kullanılabileceğine yönelik bir soru üzerine , Deniz Araçları Daire Başkanı Serdar Demirel söz aldı.

Demirel bu soruya cevaben , SSM ' nin bundan sonraki projelerde en az yüzde 2 oranında bir ArGe araştırmasını da proje ile beraber gerçekleştirmeyi planladıklarını duyurdu .

Çalıştayın sonraki bölümlerinde ise , sektör temsilcisi olan Aksa Makina San . A . Ş . , Aksa Teknoloji A . Ş . , ATARD Savunma ve Havacılık Sanayi İleri Teknoloji Uygulamaları Araştırma ve Geliştirme A . Ş . , Baysan Makine Dişli San . Ltd . , Özgün Makina San . ve Tic . Ltd . , RMK Marine Gemi Yapım Sanayii ve Deniz Taşımacılığı İşletmesi ve Yaltes Elektronik ve Bilgi Sistemleri Üretim ve Ticaret A . Ş firmaları sunumlarını gerçekleştirerek kabiliyetlerini tanıttılar .

 Çalıştay , Deniz Araçları Daire Başkanlığı ' nda görevli Uzman Tolga SAYIN ' ın kapanış konuşmasıyla sona erdi . Oldukça verimli geçen bu çalıştayda , ülkemizde henüz emekleme çağında olan ana tahrik sistemlerinin üretimi kapsamında gelecekte sorumluk alabilecek tüm firmalar ve kurumlar ilk kez bir araya getirilmiş oldu .

 Çalıştayın ardından SSM yetkilileri , ana tahrik sistemlerinin üretiminde mümkün olan en üst düzeyde yerli katkı payını sağlamayı hedeflediklerini belirttiler .

Ancak bu konuda aceleci olmayacaklarını ve gerekli risk analizlerini de değerlendireceklerini belirten SSM yetkilileri , farklı projelerde en uygun çözümleri uygulayacaklarının mesajını verdiler . SSM bünyesinde düzenlenen bu çalıştaylar sayesinde , deniz platformlarında yer alan sistem , malzeme ve teçhizatların mümkün olan en yüksek yerli katkı payı ile üretilmesi , yatırımların , ArGe projelerinin ve ana / alt sistem üreticilerinin belirlenmesi öngörülüyor .

Savunmahaber.Com

Kudret KILIÇ / kkilic @ savunmahaber . com

Editör: TE Bilişim