Petrol savaşları

Rumlar`ın Akdeniz`de yabancı şirketlere petrol arama ruhsatı vereceği açıklaması üzerine Türkiye de TPAO`ya petrol arama ruhsatı verdi. Bu gerginlik iki ülke donanmasını karşı karşıya getirebilir
 
TÜRKİYE ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında, Doğu Akdeniz `de petrol arama krizi yeniden alevlendi. Türkiye `nin uluslararası düzeydeki tüm itirazlarına rağmen, Rumlar `ın, Türkiye `nin kıta sahanlığı içindeki bölgede uluslararası şirketlere petrol-doğalgaz arama ruhsatı vereceğini açıklaması üzerine, Ankara da karşı atağa kalkarak yanıt verdi. Petrol İşleri Genel Müdürlüğü , Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı `na, Akdeniz `in 32 derece 16 dakika 18 saniye`lik doğu boylamından itibaren Kıbrıs adasının batısında kalan bölge içinde arama ruhsatı verdi. Diplomatik kaynaklar, Türk yetki alanı içindeki bölgeye yabancı bir gemi gelmesi durumunda askeri donanma gönderileceğini belirtiyor.

TÜRK DONANMASI GİREBİLİR

ULUSLARARASI Hukuk Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Kazancı `Bölge uluslararası hukuka göre açık denizdir. Türk donanmasının bu bölgeye girmesinde de seyretmesinde de hiçbir engel yok. Türkiye `nin kıta sahanlığı olduğu da o söz konusu ilgililere hatırlatılırsa bir sorun olmaz. Ama açık deniz olduğu için Rum donanması da bu bölgede seyredebilir` diyerek de iki donanmasının karşı karşıya gelebileceğine dikkat çekti. Rum tarafı Kıbrıs petrolleriyle 6-7 büyük şirketin ilgilendiğini söylerken ruhsatların yılsonuna kadar verileceğini açıkladı. Rum yetkililer Türk tarafının tepkilerinin ise bu girişimlerini engellemeyeceğinin de altını çizdi.

ZEYNEP TUĞRUL/Star

Editör: TE Bilişim