Rusya Kuzey donanmasına mensup uçak gemileri grubu Atlantik okyanusunun fırtınalı bölgelerini aştı. Şimdi uçakların uçuşlarına hazırlıklar yapılıyor. Kuzey donanmasının resmi sözcüsü deniz albayı Vadim Serga’nın anlattığına göre seferin önemli kısmı güç meteorolojik koşullarda geçti. Fakat fırtınalı deniz, gemi mürettebatlarının eğitim  yapmalarını, bu arada uçaksavar füze atışları gerçekleştirmelerini engellemedi.

Deniz  romantikliği ile askeri seferler arasında hiç bağlantı yok.  Askeri seferler sırasında günde birkaç kez alarm işareti veriliyor. “Admiral Kuznetsov” krüvazörünün mürretebatını iyi ayarlanan mekanizmaya dönüştürmük kolay değildir. Dev gemide birkaç bin kişi  yaşıyarak görevini yapıyor. Bizzat krüvazör, çok katlı binaya benzetilebilir. Krüvazörde 6 mutfak ve yüzlerce manga, koridor ve merdiven vardır. Özel eğitim görmeyen insan tutacağı yolu kolayca bulamaz.

Sefere katılanların hepsinin kendi görevleri var. Örneğin sefere katılan binlerce kişinin güvenliğini  itfayeciler ekibi sağlıyor. Ekibin komutanı Roman Çameyev itfayecilerin her hareketinin otomatik olması gereğine işaret ederek şunları söyledi:

İtfayeci, bir dakika içinde üniformasını giymelidir. İtfayecinin istenilen yere varması için birbuçuk dakika ve silahlanması için 30 saniye veriliyor.

Gemi aşçılarının görevi de kolay değildir. 24 saatte gemi mürettebatı yaklaşık 10 ton değişik yemek yiyor. Gemi aşçıları gece gündüz çalışmak zorundadırlar. Nöbetçilik hem gündüz saatlerinde hem de gece saatlerinde yapıldığı için  gece gündüz hazır yemek sağlanmalıdır.

Gemi aşçıları özellikle özel fırında pişirdikleri ekmek ile göğüs kabartıyorlar. Aşçı Sergey Çestnov, ekmeğin özel usulle pişirildiğini belirterek şunları söyledi:

Deniz ekmeği karada pişirilen ekmekten kat kat daha tatlıdır. Bu ekmek sevgi ve sorumlulukla pişiriliyor.

Rusya Kuzey donanmasına mensup “Admiral Kuznetsov” uçak krüvazörü ve “Admiral Çabanenko” denizaltısavar gemisi geçen hafta sefere çıktı. Amaç, dünya okyanusunun önemli bölgelerinde Rusya’nın askeri deniz varlığını sağlamaktır. Önümüzdeki yıllarda Rus gemileri Atlantik okyanusunda ve Akdenizde görevini yapacak.Rus gemileri bu sefer sırasında Suriye’nin Tartus limanını ziyaret edecek. Bu limanda yaklaşık 40 yıldır Rus donanmasının maddi-teknik üssü faaliyet yürütüyor.

Şimdi Rus gemilerinin serefinin başlıca aşaması başlıyor. O da gemilerde konuşlanan uçakların uçuşlarıdır. Su-33 modeli ağır avcı uçakları Atlantik okyanusu ve Akdeniz üzerinde uçuşlar yapacaklar.

Editör: TE Bilişim