Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, ablukanın yumuşatılması çerçevesinde, AB'nin, Gazze'ye gidecek insani yardımları izlemek için bölgeye deniz kuvvetleri göndermeyi planladığını söyledi.

 
 
 
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu bugün, Gazze'deki insani durum ve İsrail'in son gemi saldırısını görüştü.

Genel Kuruldaki oturumda söz alan Ashton, insani yardımları izlemek için bölgeye kara gücü gönderilmesinin ''daha zor'' olabileceğini ifade ederek, ''ortak güvenlik ve savunma politikası için yürütülecek bir görev çerçevesinde, Gazze açıklarına deniz kuvvetleri gönderme seçeneği olabilir''dedi.

İsrail'in karadan ve mümkünse denizden, silah dışında bütün malların Gazze'ye geçişine izin vermesini isteyen Ashton, gerekirse bu malların denetimi konusunda AB'nin katkı verebileceğini söyledi.

Ashton, Mısır ve Gazze arasındaki Rafah kapısında 2005 yılından sonra denetimleri yapan AB gücünün, tekrar ''gümrük rolünü'' üstlenebileceğini bildirdi.

Ablukanın gevşetilmesi için bütün seçenekler üzerinde ciddi bir şekilde çalıştıklarını belirten Ashton, ''Abluka sıradan insanlara çok zarar veriyor, bölgenin tekrar inşasını engelliyor ve radikalleri güçlendiriyor. Üstelik abluka etkili de değil, karaborsa ve kaçakçılık giderek artıyor''dedi.

İsrail'in gemi saldırısıyla ilgili tek taraflı soruşturma komisyonu kurma önerisini değerlendiren Ashton, ''bunu ileriye doğru bir adım'' olarak gördüklerini ancak sonuçlarını ve nasıl çalışacağını görmeden şimdiden bir yorum yapmak istemediklerini söyledi.

Ashton, AB'nin İsrail'in kuracağı komisyonun çalışmalarını yakından izleyeceğini ve kararını daha sonra vereceğini söyledi.
 

Editör: TE Bilişim