ABD Türkiye’ye savaş gemileri veriyor

AA-ABD Temsilciler Meclisi’nin Dışişleri Komitesi, üç savaş gemisinin hibe, bir geminin de düşük fiyatla satılması yoluyla Türkiye’ye transferini öngören bir yasa tasarısını kabul etti.
 
Dört geminin transferinin kesinleşmesi durumunda Türkiye’nin maddi kazancının 480 milyon doları aşması bekleniyor. Tasarı uyarınca, Perry sınıfı iki fırkateyn ile Osprey sınıfı bir kıyı tipi mayın avlama gemisinin, Türkiye’ye hibe edilmesi öngörüyor. Ayrıca bir adet daha Osprey sınıfı mayın avlama gemisinin, gerçek değerinin çok altında, 27 milyon dolara Türkiye’ye satılması planlanıyor.  

Tasarının yasalaşarak yürürlüğe girmesi için, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nun yanı sıra Kongre’nin üst kanadı Senato’da kabul edilmesi ve ardından ABD Başkanı George Bush tarafından imzalanması gerekiyor.

Perry sınıfı fırkateynlerinin tanesinin değerinin 125 milyon dolar, Osprey sınıfı kıyı tipi mayın avlama gemilerinin her birinin değerinin de 130 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor. Ancak gemilerin tesliminden sonra oluşacak masraflar, Türkiye tarafından karşılanacak.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterinde, daha önce ABD’den alınan 8 adet Perry sınıfı fırkateyn bulunuyor. Osprey sınıfı kıyı tipi mayın avlama gemileri ise Türkiye’nin bu tipte alacağı ilk gemilerniteliğini taşıyor.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi, 2 hafta önce de 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıyı kabul ederek Türkiye’nin tepkisini toplamıştı.

Ermeni tasarısını destekleyen, ancak savaş gemilerinin Türkiye’ye transferini öngören yasa tasarısını da hazırlayan komitenin Demokrat başkanı Tom Lantos, iki konunun birbirinden tamamen bağımsız olduğunu belirterek, iki tasarının zaman olarak hemen hemen çakışmasının tesadüf olduğunu söyledi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim