ABD Muhribi Karaköy'e yanaştı

Karadeniz'de tatbikatlara katılan ve 2 gündür İstanbul'da demirli bulunan ABD donanmasına bağlı "USS Donald Cook DDG 75" adlı Amerikan destroyeri, basına gezdirildi.

Karaköy Limanı'nda demirli olan geminin kaptanı Bill Parker, İstanbul'da bulunma amaçlarının Türk askeri ve Türk halkıyla dostlukları güçlendirmek olduğunu söyledi.

Destroyerin 2. Körfez Savaşı'nda sıcak çatışmaya girdiğini kaydeden Parker, "Ancak bu gemi sadece bir savaş gemisi değil, dostlukları güçlendirmek için de kullanılıyor. En sevdiğimiz görev de uluslararası anlamda dostluklar inşa etmek" dedi.

Amerikan donanmasının Karadeniz'deki operasyonlarını yönlendiren "Task Force 67"nin komutanı Chip Walter da Türkiye'de bulunma sebeplerinin iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirmek olduğunu belirterek, "İstanbul'da insanların bize gösterdikleri misafirperverlik olağanüstü. 1999 yılından beri ilk defa böyle bir gemi İstanbul'da bulunuyor. Burada olmamız, ABD'nin Türkiye ile olan yakın ilişkisini yansıtıyor. İlişkilerimizin güçlenmeye devam edeceğine inanıyorum. Türkiye bizim için çok önemli bir dost. Bu dostluğu geliştirmek de bizim için çok önemli" diye konuştu.

Alınan bilgiye göre, 1998 yılında ABD'nin Philedelphia kentinde inşa edilen 2 milyar dolar değerindeki destroyere, Vietnam Savaşı'nda esir düşerek öldürülen ve Amerikan senatosu tarafından onur madalyasıyla ödüllendirilen Albay Donald Cook'un ismi verildi.

Amerikan güçlerine karşı herhangi bir saldırıda savunma amacıyla kullanılan dünyanın en ileri silahları ile donatılan destroyer, düşman uçaklarını, füzelerini, deniz altılarını ve savaş gemilerini belirleyip etkisiz hale getirmek üzere radar sistemi, su altı tarama sonarı, bir dikey hava silahı ve kısa ve uzun menzilli füzelerle donatıldı.

Destroyerde, uzun menzilli Tomahawk füzeleri ile standart füzelerin yanı sıra havada ve karada yürütülen savaşlarda kullanılan silahlar da bulunuyor.

Destroyerde, 3'te biri bayan yaklaşık 300 personel görev yapıyor.

Kaynak: Haber 3

Editör: TE Bilişim