Karadenizde ABD-Ukrayna ortak tatbikatı

ABD’nin Sea Breeze 2007 tatbikatına katılan birlikleri arasında ana üssü Norfolk-Virginia olan güdümlü füze muhribi USS Donald Cook (DDG 75) ile 6. Filonun kurmay üyeleri yer alıyor.

Buna ilaveten Kaliforniya-Los Alamitos orjinli G Gemisinin tüm mürettebatı, Kaliforniya-Encino orijinli H&S gemisi 2. Tümeni, 23. Deniz Alayı ve San Diego konuşlu 4. Tıbbi Tümen de tatbikata katılan ABD Birlikleri arasında yer alıyor.

ABD Deniz Kuvvetlerinden Yüzbaşı Chip walter, tatbikat süresince denizcilerin katılımcı diğer ülke gemilerinde yer alarak bölgede operasyon usul ve pratiklerini öğreneceklerini belirtti. Yüzbaşı Walter’a göre ileride birlikte barışı koruma veya insani amaçlı operasyon yaptıklarında veya bölgede silah, uyuşturucu veya insan kaçakçılığını takip amaçlı ortak operasyon yaparlarsa birlikte daha iyi çalışabilecekler.

Tatbikat esasında Ukrayna-ABD ortak tatbikatı olsa da, tatbikata Türkiye dahil 11 ülkeden birlikler e gözlemciler iştirak ediyor. Bu ülkeler: Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Yunanistan, Kanada, Litvanya, Makedonya, Moldova, Almanya, Romanya, ve Türkiye.

22 Temmuz tarihine kadar sürecek olan tatbikata toplam 2500 kişi katılıyor. Tatbikat Karadeniz’in Güneybatı çeyrek dairesinde ve Odessa ve Nikolayev kara sahasında icra ediliyor. Sea Breeze kapsamında 22 gemi veçeşitli hava araçları tatbikata katılıyor.

Tatbikata kumanda eden Ukrayna Deniz Kuvvetlerinden Koramiral Viktor Maksimov, “Bu tatbikat katılan tüm taraflar için çok anlamlı; bu ortak çalışma süresince işe yarayacak pratik deneyimler elde etmeyi planlıyoruz”

ABD Deniz Kuvvetleri’nin Avrupa’daki Denizcilik İşbirliği Programı Yöneticisi Tümamiral Robert Clark ise, tatbikatın “Karadeniz’deki güçlerin işbirliğini organize etme amaçlı tamamen barışı korumayı hedefleyen karakterde” olduğunu belirtti.

Öte yandan, Ukrayna-ABD ortak tatbikatı Ukrayna’da yoğun bir şekilde  protesto ediliyor. Tatbikatın resmi açılışı vebasın toplantısının ardından, bina çıkışında katılımcılar Ukrayna Gelişimci Sosyalist Partisi (PSPU) temsilcilerinin organize ettiği gösteriyle burun buruna geldiler. Göstericiler NATO aleyhinde “NATO’yu istemiyoruz” ve “NATO buradan kaybol” şeklinde sloganlar attılar ve pankartlar taşıdılar.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim