Uluburun’da çıkartılan 3 bin yıllık ticaret gemisi, Bochum kentinde bulunan Madencilik Müzesi’nde sergileniyor ve büyük ilgi görüyor. 1982 yılında bir sünger avcısı tarafından tesadüf eseri bulunan batık, 11 yıllık yoğun bir çalışma sonucunda,”Bodrum Sualtı Müzesi ekipleri tarafından çıkarılmış. İzmirli arkeologlar ve tarih dostlarından oluşan 360 derece grubu da Uluburun batığının bir kopyasını Urla’daki tersanede inşa ederek aynı yolculuğu gerçekleştirmişlerdi.

Camı Hititler’den gümüş, tunç ve kurşunu Anadolu’dan, bakırı Kıbrıs’tan altını ve fildişini de Mısır’dan alan gemi Kaş yakınlarındaki Uluburun’da İsa’dan önce bininci yılda batmıştı. Dünyanın en eski batığı unvanını da taşıyan gemi için uzmanlar, eldeki bulgulardan geminin rotasını günümüzdeki kıyı boyunu takip ederek, geceleri ise yıldızlardan belirlediği ve Kıbrıs yönünden gelerek Ege’ye, belki de Efes’e doğru gitmek üzere olduğunu tahmin ediyorlar. Gemide bulunan fazla sayıda değerli eşyadan, gemideki yükün bir saraya götürülmek üzere olduğu ve gemide saraydan bir temsilcinin de bulunduğu söylenenler arasında. Denizcilerin tecrübelerine dayanarak, geminin maksimum 15 kişilik personele sahip olabileceği söyleniyor.

20’NCİ YÜZYILIN EN ÖNEMLİ BULUŞU

Daha önce genç bronz dönemi ticaretiyle ilgili bilgiler sadece yazılı ve Mısır’daki resim dili kaynaklarından edinilirken, M.Ö. 1330-1340yıllarına ait olduğu düşünülen ticari gemi ve taşıdığı değerli eşyaların ve hammaddelerin bulunması, o dönemle ilgili mal ticareti hakkında çok daha detaylı bilgiler sunuyor. 3300 yıllık batık bilim adamlarınca 20.yüzyılın en büyük arkeoloji buluşlarından biri olarak nitelendiriliyor.

Bochum’daki müzede eserler üç bölümde sergilenmektedir. Birici bölümde geminin orijinal hali, ikinci bölümde geminin deniz altındaki bulunuş şekli, üçüncü ve son bölümde ise yer üzerinde 220 metre kare büyüklüğünde çizilen Akdeniz ve dönemin önemli uygarlıklarını gösteren bir harita bulunuyor. Sergide Atina, İstanbul ve Bodrum müzelerinden getirilmiş 220’den fazla eser sergileniyor.

Kaynak:A. Nedim ATİLLA / BOCHUM
DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim