TURMEPA, 6.5 milyon çocuğa denizi öğretecek

Deniztemiz TURMEPA Derneği’nin Norveç’ten aldıkları eğitim programı, Talim Terbiye Kurulu’nun incelemesinden sonra, 2006-2007 müfredatına girecek. Öğrencilere deniz ve çevre bilincini öğretecek programda denizciliğin de, tercih edilmesi gereken kariyerli bir meslek olduğu anlatılacak. 

Deniz ve kıyılarımızın kirletilmesini önlemek misyonuyla kurulan ve bu konuda önemli hizmetler gerçekleştiren Deniztemiz TURMEPA, büyük bir projeye daha imza atıyor. 2006-2007 öğretim yılında 16 bin 500 okulda, 300 bin öğretmen, 6.5 milyon öğrenciye denizin önemini anlatacak. Eğitim müfredatına da deniz ve çevre ile ilgili bölümler eklenecek. Öncelikle 8-13 yaş arası çocukları eğitmek için büyük çaba harcadıklarını belirten Deniztemiz TURMEPA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, Koç Finans’ın sponsorluğunda tarihi bir anlaşmaya imza attıklarını söyledi. Deniz kirliliğinin, ciddi boyutlarda ele alınmadığı takdirde, Türkiye’nin denizcilikten elde ettiği 10.5 milyar dolarlık gelirin yüzde 30 boyutlarında gerileyeceğine inandığını vurgulayan Cerrahoğlu şöyle devam etti: “Deniz kirliliğini ciddiye almadığımız takdirde, otellere yapılan yaklaşık 35 milyar dolarlık yatırımın büyük sekteye uğrayacağına inanıyorum. Bugün 50 Euro’ya sattıkları odayı, bugünkü rayiçlerle 15-20 Euro’ya satıp, yarım kapasite ile çalışacaklar. Herkesi bugüne bakmadan önümüzdeki 10 yılı düşünmeye davet ediyorum.” TURMEPA olarak en önem verdikleri konunun eğitim olduğunun altını çizen Eşref Cerrahoğlu, 6.5 milyon öğrenciye ulaşacak projeleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile özel protokol imzaladıklarını, 2006-2007 Öğrenim Yılı’nda yürürlüğe girecek uygulamanın 5 yıl içinde hedefine ulaşacağına inandıklarını söyledi.

İyi niyetli ikazlar dönemi sona eriyor

Hedeflerinin yerel yönetimler ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile birlikte ciddi bir kontrol mekanizması oluşturmak olduğunu ifade eden TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, “Bugüne kadar iyi niyetli ikazlarla yetiniyorduk. Bundan sonra yerel otoritelerin görevlerini yapmaları konusunda daha titiz davranacağız. Türkiye’de tabii ki, büyük bir ihracat potansiyeli olan kültür balıkçılığı yapılacak. Ama, nerede kuruldukları, faaliyet gösterdikleri önemli. Aynı şekilde otellerin de, yat turizmini engelleyeceği bölgelerde kurulmasına mani olacağız. Marinaların da, kuracağı iskele ve mendireklerin akıntıyla su devri daiminin sağlanabileceği bir sistem içinde olmasına dikkat edeceğiz” diye konuştu.  

İki vidanjör geliyor

“Bugüne değin yaptığımız araştırmalar neticesinde, en büyük eksiklik olarak altyapıyı gördük” diyen Cerrahoğlu,  “3225 belediyemizin 3 bininde ve otellerimizin yüzde 80’inde arıtma tesisinin bulunmayışı; Türkiye’nin kıyı şeridinde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle arıtması olan otellerimizin de cihazlarının çalışmaması; sanayimizin yüzde 70’inin denize akıtılması gibi faktörler bizi daha ciddi boyutlarda çalışmaya yöneltti. İstanbul’da vazifesini başarıyla yapan deniz süpürgesini İzmir bölgesinde çalışması için gönderdik. Bu yıl içinde de, iki vidanjörü (sıvı atık toplayan araç) temmuz ayında faaliyete sokuyoruz. Bu vidanjörler, teknelerin atık sularını toplayarak, denizin kirletilmesini önleyecekler. Vidanjörlerden biri Göcek bölgesinde, Arkas tarafından finanse edilen ikincisi ise, İzmir bölgesinde hizmete girecek” dedi.

“Denizcilik de kariyerli bir meslek dalıdır”

TURMEPA Yönetim Kurulu Üyesi Vera Bulgurlu da, ilköğretim çocuklarına Norveç’ten aldıkları programı uyguladıklarını, büyük ilgi gören programın Talim Terbiye Kurulu’nun incelemesinden sonra eğitim müfredatına konulmasının çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Bulgurlu, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yardımıyla her ildeki ilçe milli eğitim şube müdürleriyle toplantılar yaparak, TURMEPA ve programı tanıtacağız. Öğretmenler de, öğrencilerine bunları aktaracaklar. Denizciliğin de kariyerli bir meslek olabileceğini anlatacağız çocuklarımıza. Bu şekilde tüm yurda yayılmayı hedefliyoruz. Halkımıza da denizden para kazanabilirsiniz anlayışını yerleştirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Yunanistan’daki kardeş kuruluş HELLMEPA ile INTERMEPA adlı yeni bir oluşum üzerinde de çalıştıklarını ifade eden Vera Bulgurlu, INTERMEPA ile Gürcistan, Bulgaristan ve Rusya gibi kıyısı olan ülkelerde yeni MEPA’lar kurarak, Karadeniz’i  kirlilikten kurtarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Her 200 kilometreye bir gözlem istasyonu

TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar ise, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin tespit ettiği tehlike altındaki 1200 kilometrelik alanda, her 200 kilometrede bir gözlem istasyonu kurulmasına karar verildiğini söyledi. İlk ikisinin yapımına  Fethiye ve Antalya’da başlandığını dile getiren Ballar, “İlk istasyon, 30 Temmuz’da Fethiye’deki açılacak, aynı tarihlerde de Antalya gözlem istasyonunu devreye sokacağız. Bu, Türkiye’de ilk kez yapılan bir uygulama. Çünkü; üniversite, ilgili belediye ve bir sivil toplum kuruluşu olan TURMEPA’nın bir araya gelerek yarattıkları bir çalışma. Her birimin ayrı görevi var. Fethiye’de Muğla Üniversitesi değerli analizleri inceleyecek; TURMEPA, eğitim ve idari fonksiyonlar; belediye ise, denizde bir tekne aracılığıyla denetim işlevini gerçekleştirecek. Çevre Kanunu ile aldıkları ceza ve denetleme görevini yerine getirecekler. Aynı uygulama Antalya’da; Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi ve TURMEPA olarak gerçekleştirilecek. İstasyonlar daha sonra Karadeniz ve İzmir’de açılacak. Bu şekilde 6 istasyon kurarak bölgeyi kontrol altına almayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Kaynak:Selçuk ONUR-Dünya Gazetesi/Perşembe Rotası

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim