Tekir balığının şimdi tam zamanı  

Kuma  yakın olarak veya kayaların içinde taşlık kıyı kesimlerde yaşamasının büyük ölçüde etkili olduğu tadındaki dolgun lezzeti ile son derece karakteristik bir tadı vardır tekir balığının. Bu farkı lezzeti paylaşan tek bir balık vardır, o da barbun balığıdır.

Barbun balığı genellikle 15 cm’den başlayıp 40 hatta 50 cm’e kadar çıkan estetik yapısı ve cazip parlak rengiyle genellikle tekirden daha makbul olduğu kanısı uyandırır. Tekir balığı biraz daha açık renklidir ve daha küçüktür. Oysa ki tekir balığı da lezzetli bir balıktır. Hatta şu günlerde barbundan daha da lezzetli bir dönemdedir diyebiliriz. Birbirlerine her anlamda benzer olan bu balıkların tonlarının dışındaki en belirgin farkları, tekirin çene altı bıyıklarının uzunluğu, kafatasının kütlüğü ve yüzgeçlerindeki benekleridir.

Tavası çok lezzetlidir ve limon, portakal, sarımsak ve baharat gibi keskin aromalı lezzetlerle uyumludur, fırında folyoda bu gibi aromatik tatlarla birlikte de pişirebilirsiniz.

Tekir Tava

TEKİR balığını yıkayıp süzgece alın. Un, mısır unu, tuz, karabiber, nane, kekiği bir kapta harmanlayın. Balıkların üzerine limon suyunu döküp tamamına ulaşması için elinizle yavaşça harmanlayıp unun içine atın. Her birinin üzerinde klan fazla unu dikkatlice silkip kağıt havluya sıralayın.

Bir tavada çiçek yağını (balıkların üzerini geçecek kadar) koyup ateşe alın. Yağ ısınınca balıkları arka ön kızartıp kağıt havluya çıkartın. Fazla yağlarını 1-2 dakika süzmelerini bekleyip servis tabağına yeşilliklerle birlikte alın.

1 kilo temizlenmiş tekir balığı

Yarım limon suyu

1 tatlı kaşığı kuru kekik

Yarım tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım su bardağı un

Yarım su bardağı mısır unu

Taze çekilmiş karabiber

Kereviz Salatası

KEREVİZLERİ temizleyip kibrit çöpünden daha büyükçe doğrayın. Bir bardak suyu kaynatıp biraz tuz ve limon suyunu atın kerevizleri içine daldırıp bir kaç dakika tutup süzgece alın. Mayonez, ezilmiş sarımsak, yoğurt ve ince kıyılmış otları iyice karıştırıp kerevizleri içine atıp harmanlayın ve salata tabağına alın.

2 küçük kereviz

2 yemek kaşığı mayonez

1 yemek kaşığı yoğurt

1 limon suyu

2 diş sarımsak

bir tutam ince kıyılmış maydanoz

dereotu

tuz

Editör: TE Bilişim