Tavşan adasında 2500 yıllık tapınak bulundu

Tavşan Adası'nda yapılan kazılarda MÖ 5. yüzyıldan ve MS 10. yüzyıla kadar kullanılan kutsal bir tapınak alanı bulundu.

Myndos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Tavşan Adası'nda yapılan kazılarda kilise kalıntıları, mezar alanı ve tapınak olduğu düşünülen bir yapı bulduklarını belirterek, ''Bu bulgular Tavşan Adası'nda 2500 yıllık bir kutsal alanın olduğunu ortaya koyuyor'' dedi.

Prof. Dr. Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gümüşlük beldesinde bulunan tarihi Myndos Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının 2004 yılında yüzey araştırmaları ile başladığını söyledi.

Kazı çalışmalarına 2007-2008 yıllarında çeşitli nedenlerden dolayı ara verildiğini hatırlatan Şahin, ''Çalışmalara 2009 yılında yeniden başlandı. Bu tarihe kadarki dönemde yapılan çalışmalarında bazilika, ayazma, Dor stoası, su sistemine ait önemli bölümler bulundu'' diye konuştu.

Prof. Dr. Şahin, kazı çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

''Burada yaptığımız kazı çalışmalarında MÖ 5. yüzyıla ait bir yapının duvarlarını ortaya çıkardık. Bu yapı tapınak ya da benzeri anıtsal bir yapı olabilir. Yapının tapınak olduğunu düşünüyoruz. Çünkü limana girişte ve hakim bir noktada. Bununla ilgili çalışmalar bu hafta başlatılacak ve en azından bir bölümü kazı sezonu boyunca gün ışığına çıkartılmaya çalışılacak. Bu bölgeye kutsal bir alan diyebiliriz. Tahmin etiğimiz gibi bir tapınak söz konusu ise MÖ 5. yüzyıldan başlayan ve MS 10. yüzyıla kadar kullanılan kutsal bir alan söz konusu.''


-KUTSAL ALAN ORTAYA ÇIKTI-

Tavşan Adası'nda yaptıkları kazı çalışmalarında MS 13. yüzyıla ait bir yerleşim alanı bulduklarını da anlatan Şahin, bu yerleşim alanın bir sur duvarı ile çevrili olduğunu kaydederek, şunları kaydetti:

''Burada yaptığımız kazılarda da bir kilise kalıntısını ortaya çıkardık. Kilisenin zemini mozaik ile kaplı. 10 Eylülden sonra taban mozaiğini sağlamlaştırma çalışması başlayacak. Kilisenin eteğinde ise bir mezar alanı ortaya çıkardık. Her mezarda ortalama 6 iskelet bulunmakta. Mezar buluntuları, mezar alanının kilise ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak Tavşan Adası'nda yapılan kazılarda kilise kalıntıları, mezar alanı ve tapınak olduğunu düşündüğümüz bir yapı bulduk. Bu bulgular Tavşan Adası'nda 2500 yıllık bir kutsal alanın olduğunu ortaya koyuyor.''

-MYNDOS'UN PİSKOPOSLUK MERKEZİ OLARAK KULLANILMIŞ-

Tarihi Mydos Kenti'nin bulunduğu Gümüşlük beldesinde çok sayıda kilise olduğuna işaret eden Prof. Dr. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunun sebebi, Bizans çağında ya da erken Hristiyanlık döneminde Myndos'un piskoposluk merkezi olarak kullanılmış olması. Bunda en önemli etkende Myndos'un Avrupa'yı Kudüs'e bağlayan kutsal hac yolu üzerinde yer alması. Deniz ulaşımında hacı adaylarının Kudüs'e giderken ya da dönerken uğradıkları kutsal noktalardan birisi. Myndos bu nedenle Hristiyanlık dini için önemli. Tavşan Adası'nı ileride özellikle dini turizme açma açısından da önemli.''(aa)

Editör: TE Bilişim