İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından 30 Aralık 2009 tarihinde teklif çağrısı yapılan  Tarım ve Kırsal Kalkınma ile Turizm ve Çevre Mali Destek Programı çerçevesinde, karşılıksız mali destek verilmesi programına sunulan beş projeden desteğe uygun bulunan ve dört projeden üçü  Selçuk Belediyesi tarafından düzenlenen bir toplantı ile kamuoyuna tanıtıldı.

İlçe merkezinde bulunan Carpouza Cafe’de yapılan tanıtım toplantısına Selçuk Kaymakamı Aziz İnci, Selçuk Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür, Yaşar Üniversitesi Rektörü Murat Barkan, Selçuk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Yelken ve yönetim kurulu üyeleri, Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal, İZKA Temsilcileri, Yaşar Üniversitesi temsilcileri, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Güller ve yönetim kurulu üyeleri ile Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve  bazı Siyasi Parti temsilcileri katıldı.

İZKA tarafından desteklenmeye layık görülen Selçuk Belediyesinin proje sahibi olduğu ve Yaşar Üniversitesi, Selçuk Kaymakamlığı, Selçuk- Efes Kültür ve Turizm Vakfı, Selçuk Ticaret Odası ve PATUYAB’ın destek verdiği Selçuk- Efes Kent Belleği Merkezi projesi ve Efes Antik Liman Canlandırma Projesini hakkında bilgi veren Selçuk Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü görevlisi ve projeler koordinatörü Arkeolog Yusuf Yavaş Kent Belleği Merkezi projesinin toplam bütçesinin 530 bin lira olduğunu, bu rakamın 400 bin lirasının İzmir Kalkınma Ajansı tarafından finanse edileceğini, kalan 130 bin liranın ise Selçuk Ticaret Odası, Selçuk Belediyesi ve PATUYAB tarafından karşılanacağını açıkladı.

Selçuk Kent Belleği Merkezi Projesi

Yaklaşık 4 yıldır sürdürülmekte olan sözlü tarih çalışmaları, toplanmakta olan görsel ve yazılı belgeler, bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılmış eserler, Selçuk ile ilgili her şeyin Selçuk kent belleği merkezinde görülebileceğini ve incelenebileceğini belirten Yavaş” Bilimsel çalışmalar yapan araştırmacılar bu merkezde oluşturulacak arşivden yararlanırken Selçuk halkı ise sergi salonlarında sunulacak anı, hatıra, belge, bilgi ve objelerden kendileri ile ilgili bir şeyler bulacaklardır. Hemen tamamı göçmenlerden oluşan Selçuk halkı, bu binlerce yıllık kültürel mirasın üzerine neler eklemiştir?

Atalarımız “İnsan yaşadığı yere benzer.” demişler. Yani kimi Balkan Savaşı sonrasında kimi mübadeleyle, kimi doğal afetler nedeniyle, kimi siyasi nedenlerle, kimi emekliliğini rahat geçirmek isteğiyle, kimi ise havası güzel, ulaşımı kolay deyip Selçuk’a yerleşerek Selçuklu oldular. Gelirken de kendi değerlerini, kültürlerini, yaşam anlayışlarını getirdiler. Selçuk halkı için bu projeyi yapıyoruz. Selçuk’u oluşturan büyük ailenin bireysel ya da toplumsal boyutta birbirini ve geçmişini tanımasını amaçlıyoruz. Selçukluyuz geçmişe saygılı, geleceğe bağlıyız “ dedi.

Efes Antik Liman Canlandırma Projesi

Efes Antik Liman Canlandırma Projesiyle ilgilide bilgi veren Arkeolog Yusuf Yavaş  “Yaptığımız çalışma çerçevesinde kentimizin zengin tarihinin tanıtımına katkısı olacağına inandığımız yeni bir çekim alanı oluşturmak ve turizmde çeşitlilik yaratmak istiyoruz. Efes Roma döneminde en parlak çağlarından birini yaşamıştır. Bunun nedeni Anadolu içlerine doğru açılan geniş art bölgesi ve limanın olağanüstü kullanışlı olmasıdır. Böylelikle Anadolu’dan gelen ticari mallar tüm Antik Dünya’ya ihraç edilirken, Antik Dünya’dan gelen mallar da Anadolu’ya sevk ediliyordu. İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle projemiz kapsamında antik kaynaklardan ve bilimsel araştırmalardan elde edilen veriler ışığında tiplemeleri kesin olarak belirlenmiş olan iki adet gemi inşa edilecektir. Bunlardan biri Efes’in deniz ticaretini simgelemesi bakımından ticaret gemisi (Roman Grain Ressel), diğeri ise Roma döneminin askeri deniz gücünü simgelemesi bakımından savaş gemisi (Roman Bireme) olacaktır. Her iki gemi Antik Efes sahilinde, Antik Efes Limanının denize bağlandığı noktada,  dönem mühendislik şartlarına uygun olarak, inşa edilecek bir rıhtıma bağlı olarak sergilenecektir. Rıhtım üzerinde de aslına uygun indirme-bindirme araçları ve dönem ticaretine konu olan çeşitli materyaller yer alacaktır. Böylelikle Antik Dünya’nın en önemli limanlarından Efes Limanı ve ona bağlı kanal çevresinde oluşturulacak açık hava müzesi ile eski limanı modern çağ insanlarına tanıtarak sahilde yeni bir çekim merkezi yaratılması amaçlanmaktadır.

Kent Tarihi açısından oldukça önemli bir çalışma olan projenin hedeflerinden biri de ilköğretim ve lise düzeyi öğrencilerinin ilgisini uyandıracak sergilemeler ve etkinliklerle tarih, arkeoloji ve kültürel değerleri korumaya yönelik bilinçleri artırmaktır. Böyle somut arkeolojik ve tarihsel eğitim programları öğrencilerde görsel bir tarih bilinci yaratılarak günümüz eğitim sisteminin tekdüzeliğinden çıkmalarını sağlayacak ve onların geçmişe farklı bir duygu ile bakmalarının yolunu açacaktır. Projenin devamında alanda düzenlenecek merak ve araştırma duygusunu uyandıracak etkinliklerle sürdürülebilirlik sağlanacaktır “dedi.

İZKA tarafından kabul edilerek onaylanan ve Selçuk Ticaret Odası tarafından hazırlanan Selçuk Yönlendirme ve Bilgilendirme Sistemi projesini de; proje koordinatörü Berrin Dereli anlattı. Bu projenin Turizm ağırlıklı bir proje olduğunu, ekonomiye sahip Selçuk’ta turizm gelirlerini artırmayı amaçlayan sistem olduğunu, bu sistemle başta Efes Antik Kenti olmak üzere tarihi ve turistik yerlerinin ulaşım bilgisinden tarihçesine kadar her yönüyle çeşitli yerlere yerleştirilecek bilgi ekranlarıyla (kiosk) tanıtılacağını hatırlatan dereli; bu cihazlarla turistlerin, bulundukları yere en yakın gezi noktaları ve bu alanlarla ilgili bilgilere ulaşabileceklerini anlattı.

Yapılan tanıtım sunumlarının ardından Selçuk Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür yaptığı konuşmasında İZKA tarafından kabul edilerek uygulamaya konulan bu projelerin önemine değinerek; kahve köşelerinde ilçenin bir türlü kalkınamadığını konuşan bazı esnaf ve vatandaşları da eleştirdi. Selçuk ilçesi için son derece önemli olan dört projenin İZKA tarafından onaylanarak; finansmanının büyük bölümün İZKA tarafından karşılanacağını, ancak bu dört büyük projenin tanıtım kokteylinde özellikle birçok daire amirlerini, sivil toplum kuruluşlarını, ilçe esnafını ve bu ilçe için bir şey yapılmıyor sözlerini söyleyen, leyleklerin korunmasına yönelik çalışmalarımızı “ bari kargaları da sayın” diyerek eleştiren kişileri burada görememekten dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getiren Başkan Ülgür; “Biz burada durgun bir suya taş atıyoruz..Taş atarken Kaymakamımız, genç bir üniversitemiz, kalkınma ajansımız var. Biz bir taş attık ve bu iki gemi dalga kadar etki yarattı. Yani bu anlamda hangi meslekten olursak olalım, hangi partiden olursak olalım her şeyden önce hemşeri olmayı bilmeliyiz. Selçuk ilçesi artık kurumlarla, sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmayı öğrenmiştir. Ben Selçuk ilçesi ve Selçuk’taki üretken insanları eleştirenleri bu projeyi desteklemeye çağırıyorum” dedi. Selçuk ilçesinin Beylikler döneminde önemli bir yeri olduğunu belirten Başkan Ülgür, ilçe halkının birçoğunun Selçuk adının nereden geldiğini bilmediğini savundu. Selçuk ilçesinde birlik ve beraberlik içerisinde üretim yapılması için güzel bir kurum oluşturulduğunu, bu oluş içerisinde böyle önemli bir projenin sunulduğunu hatırlatan Başkan Ülgür, bu projenin birkaç yıl içerisinde tamamlanacağını ve bu projeye destek veren herkese teşekkür ettiğini belirtti.

Bu tür resmi konuşmalara özellikle protokol sırasıyla başlanıldığını belirten ve kendisinin bu uygulamayı bozarak Selçuk ilçesini bir Dünya Markası yapan Selçukluları karşısında gördükten sonra sözlerine sayın Selçuklular olarak başlayacağını ifade eden Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Barkan; “Asıl biz size teşekkür ediyoruz” dedi. Bizler Üniversite kampusunun içerisinde bir şey yapamayız. Bizlere böyle son derece önemli olanaklar sunulmuş ve böyle bir imkanı bizlere verdiğiniz için biz size teşekkür ediyoruz. Bu anlamda elimizdeki tüm imkanları sağlayacağız. Yaşar Üniversitesinin mimarlık ve içmimarlıkta okuyan yüksek lisans öğrencileri Kent Belleği Merkezi Projesi için çalışacak” diyerek; üniversite olarak Selçuk ilçesi gibi Türkiye’nin her alanındaki kurumlarla birlikte çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

Selçuk Kaymakamı Aziz İnci yaptığı konuşmasında Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Barkan’a konuşmasının başında sayın Selçuklular tabirini kullandığı için mutluluk duyduğunu belirterek; Barkan’ı artık bir Selçuklu olarak kabul ettiğini ifade etti. Kaymakam İnci; “Kurumlar olarak Üniversitelerimizi uygulama alanı ve çalışma alanı yapmak bizim boynumuzun borcudur” dedi. Kalkınma Ajanslarının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Kaymakam İnci; “İzmir Kalkınma Ajansı Türkiye’de bir modeldir. Bu anlamda elimizdekilerin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Selçuk Belediyesi Efes, Ayasuluk kalesi gibi yerlerin korunmasına yönelik önemli çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalara hazırlanan bu projelerle daha da güçlenecektir. Kuşlar, hayvanlar bile sessiz, sakin ve huzurlu yerleri seçerler. Biz Selçuk’ta yaşayan leylekleri de kargaları da çok seviyoruz. Onları tarihimizi koruduğumuz gibi koruyup kolluyoruz. Gerekirse o kargaları sayarız da” diyerek, projeye destek veren herkese teşekkür etti.

Tasarımları POSEIDON ve imalatı da Ahmet Kuşcan tarafından yapılan tarihi gemiler (Roman Bireme ve Roman Grain Ressel), Efes Antik Kenti’nde hayat bulacak.

Editör: TE Bilişim