MADUR’DAN SÜRMENE’YE KÜLTÜR,SANAT VE DENİZ FESTİVALİ

Her yıl geleneksel olarak yapılan Zarha Dağı Şenlikleri, Sürmene Kaymakamlığının girişimleri ve beş belediyenin katkılarıyla, Sürmene Kültür, Sanat ve Deniz Festivali adı altında birleştirilerek Sürmene’de düzenlenen ilk festivalin temelleri atılmış oldu.

27- 29 Temmuz 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen Festivalin ilk gününde Sürmene 25 Şubat Parkında bulunan Atatürk Anıtına çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Atatürk Anıtı önündeki törene Sürmene Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, Sürmene Belediye Başkanı Mustafa Azizoğlu, Yeniay Belediye Başkanı İbrahim Sedef, Çamburnu Belediye Başkanı Hüseyin Azizoğlu, Oylum Belediye Başkanı Orhan Kahveci, Sivil Toplum Örgütü Başkanları, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Her yıl geleneksel olarak Sürmene Yardımlaşma Vakfı tarafından düzenlenen Zarha Dağı Şenliklerinin bu yıl, Sürmene Kültür, Sanat ve Deniz Festivali adında düzenlenmesinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Sürmene Yardımlaşma Vakfı Başkanı Muammer Yüceler” Her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz Zarha Dağı Şenlikleri bu yıl ki kutlamaları başlamadan sayın Sürmene Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, şenlikleri festivale dönüştürme ve bütün Sürmene’yi de kapsayacak şekilde düzenlenmesi önerisi getirince inanın çok sevindim.Yıllardır derler, iki Sürmeneli bir araya gelemez diye.Ama sayın Kaymakamımız Eyüp Sabri Kartal beyin girişimleri, Belediye Başkanlarımızın ve sivil toplum örgütü başkanlarının da destek vermesiyle ilk defa Sürmene’de bir festival havası başlatmış bulunuyoruz.Desteği olan herkese teşekkür ediyorum”dedi.

Sürmene’nin köklü ve zengin bir kültüre sahip olduğunu söyleyen Sürmene Belediye Başkanı Mustafa Azizoğlu” İlk defa Sürmene’de festival düzenleyecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.Emeği geçen başta Kaymakamımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.Güzel İlçemize hayırlı olsun”dedi. Sürmene’nin bir tarih, sanat ve kültür merkezi olduğunu belirten Sürmene Kaymakamı Kartal” Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Zarha Dağı Şenliklerinin sadece anılan dağda yapılması ve bir bölgede olması inanın içime sinmedi. Bunu nasıl Sürmene Festivaline dönüştürebiliriz ilkesiyle attığımız adımlara bütün belediye başkanlarımız ve sivil toplum örgütleri de katkı sununca kısa zamanda şenliklerimiz festivale dönüştü. Belki ilk festivalimiz de küçükte olsa eksikliklerimiz olabilir. Ama bir yerden başlamamız gerekiyordu. Bu yıl ilk defa düzenleyeceğimiz festivalde oluşabilecek eksikliklerimizi de hanemize yazarak önümüzdeki yılların temelini şimdiden atmış bulunuyoruz”dedi.

Konuşmaların ardından sahne alan Sürmene Halk Eğitim Merkezi Erkek Halkoyunları ekibi izleyenleri oyunlarıyla coşturdu. Festivale katılanlar daha sonra Sürmene Hükümet Konağı önünden başlayan festival yürüyüşünü Köprübaşı durağında sonlandırdılar. Burada araçlara binen kafile Seyrantepe’te Oylum Belediyesi tarafından organize edilen pikniğe katıldılar.

Gurup daha sonra Sürmene Taşlı Yaylası’nda bulunan 2700 rakımlık ünlü Madur Dağı’nın zirvesine yürüyerek çıkarak , tepeye Türk Bayrağı diktiler.

Madur Dağının tarihte farklı bir yerinin olduğunu söyleyen Kartal” MÖ 400 yıllarında “ Onbinlerin dönüşü” diye bir olay var tarihte.Bu olay Xenophon’un Anabasisi veya On Binlerin Dönüşü diye Türkçe’de çevrilmiştir.On binler, Ermenistan üzerinden Karadeniz’e ulaşmak için çok zahmetli ve oldukça ümitsiz bir yolculuk içerisindedir.Geçtikleri yollarda rastladıkları çeşitli halklarla savaşarak açlık, yorgunluk ve perişanlık içerisinde tahmini bir yön takip ederek denize ulaşmak gayretindedir.Fakat bu zayıf bir ümit.Yaşamdan ümitlerini kesmiştir on binler.Derken “Gylnasi” adında bir şehre gelirler.(Bu şehrin Bayburt olduğu tahmin edilmektedir) Şehir idarecisi onları dostane karşılar ve nereye gitmek istediklerini sorar.On binlerin kumandanı olan Xenophon denize ulaşmak istediklerini söyler.Gylnasi’dan yolları iyi bilen bir kılavuz on binlere eşlik eder ve onları 5 gün içerisinde denizi görecek yere kadar götüreceğine söz verir.Yola koyulurlar.Hakikaten 5 günlük bir yolculuktan sonra kılavuz onları bir mevkiye götürür.İşte deniz der ve bir çok hediyeler alarak geri döner.İşte bu yer Madur Dağı’dır.

Festivalin ikinci gününde Sürmene Kapalı Spor Salonunda Artvin, Rize, Giresun, Ordu, Samsun, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane ve Bayburt ilinden 318 sporcunun katıldığı Karadeniz Bölgesi karate turnuvası yapıldı. Daha sonra saat 11.00’da Aksu Hanları- Sürmene(5 Km) arası bisiklet yarışı yapıldı.15.30 ‘da Tekne Turu,16.30’da Yeniay-Çamburnu arası yüzme yarışından sonra, 18.30’da Çamburnu Belediye Parkında mahalli yemekler sergilendi. Festivalin son günü olan bugün saat 10.00 ‘da Zarha Dağında müzik ve eğlence programı, ayrıca Zarha Dağında yapımı tamamlanan ek binaların açılışı, saat 16.00’da ise İsmail Karataş, Mehmet Tak ve İbrahim Can’ın Çamburnu’nda ki müzik şöleninden sonra, Festival Sürmene İskelesi’nde yapılacak havai fişek gösterileriyle sona erecek.

OKAN İSMAİLOĞLU-SÜRMENE 28.07.2007

Kaynak: Sürmene Rehberi

Editör: TE Bilişim