Mersin'in merkez Mezitli ilçesinde bulunan Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti'nde kazı çalışmalarına başlandığı bildirildi.


Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Remzi Yağcı Başkanlığı'nda 1999 yılından bu yana sürdürülen Soli Pompeipolis kazılarına bu yıl 15 Temmuz tarihinde başlandığı belirtildi. 2010 kazı sezonunda Sütunlu Cadde ve Soli Höyük'te kazı ve temizlik çalışmaları sürdürüleceğini belirten Prof.Dr.Remzi Yağcı, 2009 yılındaki kazılarına verdiği destekten ve kültürel mirasımızın korunması yönündeki katkıları nedeniyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Soli-Pompeipolis Antik Liman Kenti Kazıları Başkanlığı adına, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım'ı ziyaret ederek teşekkür belgesi verdi.


Burada çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Yağcı, toplam 25 işçi ile 1 ay sürdürülecek olan kazılarda, Sütunlu Cadde'de restorasyona yönelik kazı ve temizlik çalışmalarının yapılacağını belirterek, bunu yanında Sütunlu Cadde'nin Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından geçen yıl onaylanan güney ucunun restorasyonuna ilişkin finans arayışlarının sürdürüleceğini söyledi. Maliyetinin yaklaşık 2 milyon TL olacağı hesaplanan Sütunlu Cadde'nin güney ucunda batı portikodaki Roma dükkanları ve doğu portikosundaki mozaikli alanın restore edilerek 2'şer sıra halinde, 6'şar sütunun ayağa kaldırılmasının planlandığını ifade eden Yağcı, "Böylece Sütunlu Cadde'nin aşama aşama kaldırılması için ilk adım atılmış olacak. Bu restorasyon, Pompeiopolis'in yeniden düzenlenmesi için de önemli bir başlangıç olacak. Projenin gerçekleştirilmesi için Özel İdare'de Kültür Varlıkları'nın restorasyonu için ayrılan fonlardan yararlanılması düşünülüyor" dedi.


2009 yılında Pompeiopolis Antik Limanı'nda uluslararası bir ekip ile gerçekleştirilen Roma Deniz Betonları Projesi ((ROMACONS) sondaj çalışmalarıyla alınan örneklere ilişkin sonuçların da netleştiği bilgisini veren Yağcı, şöyle devam etti; "I. Yüzyıl sonu ile II. Yüzyıl ortasında inşa edilen Pompeiopolis Limanı'nda, pozzolana harcının kullanıldığı ortaya çıktı. İ.Ö. III. Yüzyılın sonlarına doğru Pozzuoli körfezinde ilk kez ortaya çıkmasından sonra Roma limanlarında yaygın olarak kullanılan bu hidrolik beton teknolojisi, Akdeniz'in en ücra köşelerine ulaşmıştı. Su altı inşaatları için kullanılan Roma betonu sönmüş kireç, pozzolona ve agrega karışımından oluşmaktaydı. Bu teknolojinin kullanımının örneklerine Türkiye'de Pompeiopolis'in yanı sıra Kyme ve Side'de rastlanmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre; Pompeiopolis'teki agrega yüzde 64 ile 54, harç ise yüzde 36 ile 46 arasında değişmektedir. Bu oranlar Roma kara yapılarına yakındır. Sonuçların Italcementi'nin İtalya-Bargamo'daki araştırma laboratuarlarında, yani tek bir merkezde yapılması güvenirliliğini artırmaktadır."


2009 yılındaki Pompeiopolis kazılarında ayrıca bir Geç Roma amphora üretim merkezinin saptandığını kaydeden Yağcı, "Limanın uzun mendireğinin yakınlarında konuşlanan bu merkez, 5. Yüzyıl başından 7. Yüzyıl başına kadar üretim yapmıştır. Olasılıkla yörenin şarap, yağ gibi malların deniz aşırı ihracını kolaylaştırıyordu. Soli Höyük'te, Hitit terası olarak adlandırılan doğu yamaçtaki bölümde 15. Yüzyılda kullanılan sur duvarlarının önemli bir bölümü açığa çıkarıldı. Surun içinde yangın tabakasında silo ya da mutfak olarak kullanılan mekanlarda bulunan arkeobotanik örneklere göre; 15. Yüzyılda Soli'de arpa, çatal siyez buğdayı, mercimek tüketilmiş. Yivlenerek işaretlenmiş ölçek kabı olarak nitelendirilen tek renkli, kaba kaplar merkezi bir ekonominin varlığına işaret etmektedir. Bilindiği gibi bu dönem, Kizzuwatna'nın Hitit egemenliğine girdiği ancak yerel özelliklerini koruyup sürdürdüğü bir geçiş dönemidir. Kizzuwatna'ya özgü seramik tipleri arasında, kırmızı bandlılar, dalga bezemeliler, ip baskılı mutfak kapları sayılabilir. Arkaik döneme ait dışalım fikellura tipi sfenks bezemeli krater parçaları ise, Soli'nin İ.Ö. 6. Yüzyıldaki Rhodos-Lindos tarafından kolonize edildiği döneme rastlamaktadır" diye konuştu.


Yağcı, Soli Pompeiopolis'te 2010'daki çalışmaların da Sütunlu Cadde'de Bizans ve Roma mimarisine ilişkin kazı ve temizlik, Soli Höyük'te de Arkaik ve Orta Tunç Dönemi tabakalardaki kazılarla sürdürüleceğini sözlerine ekledi. Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım ise, antik kentte yapılan kazı çalışmalarına belediyenin imkanları ölçüsünde katkı yapmaya çalıştıklarını belirterek, "Tarihi ve kültürel varlıklarımızın ayağa kaldırılması konusunda herkesin duyarlı olması gerekiyor. Sadece hocamızın ekipleriyle beraber yaptığı çalışmalar, zaman zaman yetmeyebilir, bizim verebildiğimiz moral desteği de çok önemlidir. Onlarla geçtiğimiz yıl olabildiğince beraber olduk. İnşallah bu yılda beraber olacağız ve süratle kültürel varlığımızı, tarihi dokuyu ayağa kaldırarak insanlığın ve ülke turizminin hizmetine sunacağız" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim