“Herkesin bir vapur hatırası vardır”

İstanbul’da iki yaka arasında ulaşımını sağlamak için 1800’lü yıllarda kurularak uzun yıllar faaliyet gösteren Şirket-i Hayriye’nin Öyküsü , İDO’nun katkılarıyla kitaplaştırıldı.

Araştırmacı Murat Koraltürk tarafından hazırlanan kaynak niteliğindeki Şirket-i Hayriye kitabı,163 yıllık bir seyahat tarihinin seyrini; belgeleri, resimleri ve bu uzun deniz öyküsünün kahramanlarıyla sunuyor.Bir Şirket-i Hayriye Efsanesi olan Yandan Çarklı Vapurlar , o dönemi yaşamamış kuşaklara, geçmişe dair izler sunuyor. “Herkesin bir vapur hatırası vardır”   diye başlayan Pirinç bacalı vapurların öyküsünde, savaş günlerinden mehtaplı gecelere Şirket-i Hayriye vapurlarının sosyal ve siyasal yaşamdaki yeri de anlatılıyor. İstanbul’un simgesi haline gelen bu nostaljik deniz araçlarının ünlü kaptanları, o dönemin siyasi yapısında beklenmedik şekilde öne çıkan  kadın kahramanlar, kitapta tarihe iz bırakan isimler arasında yer alıyor.

İstanbul’un deniz tarihine önemli bir kaynak yaratan İDO, İstanbul’un ilk resmi deniz kurumu olan Şirket-i Hayriye’nin hikayesini , hazırladığı web sitesinde de İstanbul’un deniz tarihiyle buluşmak isteyenlere sunuyor.(sirketihayriye.com)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim