Pîrî Reis’e İnteraktif Müze

Geçtiğimiz yıl Deniz Müzesi’nde açılan Pîrî Reis ve Haritaları sergisi müze oldu. Bugün Çanakkale’de açılacak.

Piri Reis Müzesi Türkiye’nin ilk interaktif müzesi olacak.Çanakkale, nur topu gibi bir interaktif müzeye sahip oldu. İlk olarak İstanbul Deniz Müzesi'nde açılan Piri Reis ve Haritaları sergisi, bir müzeye dönüştürüldü. İçerisinde harita ormanları, interaktif zeminde Akdeniz'de gezinme imkânı, Kitab-ı Bahriye'nin 4 orijinal nüshası da bulunan müze, Sinan Ceco ve Hasan Mert Kaya'nın Kasım 2012'den bu yana üzerinde çalıştıkları bir proje olarak biliniyordu.

Pîrî Reis'in meşhur Dünya Haritası'nı çizmesinin üzerinden 500 yıl geçmesi münasebetiyle Unesco 2013 yılını Pîrî Reis Yılı ilan etmişti. 2013 yılı içerisinde, Pîrî Reis'i anmak ve anlamak adına birçok organizasyon yapıldı. Fakat bu organizasyonlardan en önemlisi hiç şüphesiz, 25 Ekim 2013 tarihinde, İstanbul Deniz Müzesi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in açılışını yaptığı Pîrî Reis ve Haritaları Sergisi olmuştu. İşte, tarihin, teknoloji ve sanatla buluşturulduğu bu muhteşem sergi şimdi de Pîrî Reis'in doğduğu topraklar olan Çanakkale'de, Çanakkale Valiliği'nin ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının katkılarıyla Pîrî Reis Müzesi'ne dönüştü.

Müze, bugün açılışı yapıldıktan sonra ziyaretçilerini beklemeye başlayacak. Harita Ormanı'nda Yolculuk Müzenin, harita ormanı bölümünde Piri Reis'in meşhur kitabı Kitab-ı Bahriye'den Piri Reis'in çizdiği görüntülerin asılı olduğu tabloların bir yüzünde Piri Reis'in çizimleri, diğer yüzünde ise o alanın aynı açıyla bugünkü uydu görüntüsü yer alıyor. Ayrıca Piri Reis'in yaşam öyküsünün özetlendiği 10 dakikalık kısa filmi de var. Müzede dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise raylı harita dolabı.

Bu dolapta Piri Reis'in dünya haritası şeffaf cam üzerine basılı halde yer alıyor. Modern dünya haritasıyla Piri Reis'in haritasını kıyaslamak için yapılan bu raylı dolaplar sayesinde iki haritayı kolayca kıyaslayabiliyorsunuz. İnteraktif sistemde Akdeniz seyri Müzeye 'interaktif' özelliğini sunan kısım ise Piri Reis'in dünya haritasında masalsı bir yolculuk temasıyla hazırlanmış. Burada dünya haritası zeminde anime edilmiş. Ziyaretçilerle etkileşimli bir şekilde çalışan sistemde altmış saniyede bir, birbirini kovalayan 2 tema var.

Okyanus ve Piri Reis'in dünya haritasında gezme imkanı sunan bu bölümde ayrıca bir de seyir terası bulunuyor. Gemi küpeştesi olarak inşa edilen bu terasta, ziyaretçiler kendilerini denizin ortasında seyahat ediyor gibi hissetmelerini sağlayacak.

Editör: TE Bilişim