Çomü Sualtı Topluluğu Üyeleri, Mesudiye Zırhlısına Anı Dalışı Yaptı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sualtı Topluluğu üyeleri, 13 Aralık 1914 tarihinde İngiliz B-11 denizaltısından atılan torpido ile Sarısığlar mevkiinde batırılan Mesudiye zırhlısına anı dalışı yaparak 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.
06 Ocak 2010 11:19 Karakter boyutu :     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sualtı Topluluğu üyeleri, 13 Aralık 1914 tarihinde İngiliz B-11 denizaltısından atılan torpido ile Sarısığlar mevkiinde batırılan Mesudiye zırhlısına anı dalışı yaparak 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Sabah erken saatlerde tekne ile Mesudiye zırhlısının battığı yere ulaşan topluluk üyeleri daha sonra denize girerek batığın bulunduğu bölgeye dalış yaptı. Ardından denizin içinde Türk bayrağı açan topluluk üyeleri hayatlarını kaybeden şehitleri andı.

MESUDİYE ZIRHLISI NASIL BATTI?

Mesudiye Zırhlısı 1887 Osmanlı-Rus, 1897 Osmanlı Yunan, 1912 Balkan savaşlarında başarıyla görev yaptı. Son olarak da Çanakkale Deniz Savaşları'nda, Çanakkale Boğazı'na girmek isteyen yabancı gemilere karşı sabit batarya olarak kullanıldı. 13 Aralık 1914 günü, İngiliz denizaltısı boğaza girdi ve mayın hatlarından geçerek saat 12.00'de yenilecek yemek için mürettebatı toplu olarak geminin alt kısmında bulunan Mesudiye'yi, saat 11.58 de yaklaşık 800 metre mesafeden torpilledi. Torpilleme sonucu yemek salonunda bulunan makine subayları hayatlarını kaybettiler. Denizaltının attığı torpido ve sonrasında gözcüler tarafından görülen periskopunun ardından denizaltıya ateş açılmasına rağmen düşman denizaltısının ikinci torpilini de atmasının ardından gemi iki bacası arasından bir kez daha vuruldu. Bu isabetten sonra gemi kısa sürede sulara gömülürken, 598 kişilik mürettebatından 10 subay ve 15 er şehit oldu.

Editör: TE Bilişim