ALATA SAHİLLERİNDE DENİZ KAPLUMBAĞALARI

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölüm Başkanı Doç. Dr. Serap Ergene Gözükara, “Akdeniz sahilleri caretta carettaların üreme alanı ilan edilmelidir” dedi.
Doç. Dr. Gözükara, yazılı açılamasından, 2002-2003 yıllarında yürüttükler “Alata Sahillerindeki Deniz Kaplumbağaları (Caretta Caretta ve Chelonia Mydas)’ın Biyolojik Özellikleri” konulu projenin sonuçlandığını bildirdi.
Mersin’in Erdemli İlçesi’ndeki Alata kumsalının kaplumbağaların üreme alanı olduğunu ifade eden Gözükara, şunları kaydetti: “Üniversitemiz Araştırma Fonu tarafından desteklenen çalışma, 3 kilometrelik Alata kumsalında, üreme sezonu yapıldı. Çalışma kapsamında soyu tükenmekte olan ve sıkı gözlem altına alınmaya çalışılan deniz kaplumbağalarının yeni yumurtlama alanlarının durumu ayrıntılı incelendi.
Akdeniz Havzası içinde 5 türle temsil edilen deniz kaplumbağalarından 3 Dumanbet türünün (Caretta Caretta, Chelonia Mydas, Dermocheyls Coriacea) Türkiye sınırında da bulunduğunu, ikisinin sahilimizdeki 17 kumsalda düzenli olarak her yıl yuva yaptığını belirledik.”
Kaplumbağaların her yıl aynı bölgede yumurta bırakmaya çalıştıklarını ifade eden Gözükara şöyle devam etti: “ Talan edilen ya da turizm sektörüne açılmış alanlarda ışıktan dolayı rahatsız olan bu canlılar, yumurta bırakmamakta  veya bıraksalar bile yavrular yanlış yönlenmeden dolayı denize kavuşamamaktadır. Proje, öncelikle soyu tükenmekte olan bir canlıya ait envanterin ortaya çıkarılması ve yumurtlama alanlarına dair özellikle de Mersin bölgesine ait eksik bilginin tamamlanmasında yardımcı olmuştur” dedi.
Doğal SİT alanı olan Alata  kumsalının, deniz kaplumbağalarının üremesi için oldukça elverişli olduğunu ifade eden Gözükara, “Alata sahili, değerlendirme sonucunda Türkiye’de yeni bir yuvalama alanı olarak tanımlanmıştır. Mersin’de yeni bir yuvalama alanının tespit edilmesiyle bölgemizin doğal zenginlikleri ortaya çıkarılmıştır”

Kaynak:Mersin Hakimiyet

WWW.DENIZHABER.COM

Editör: TE Bilişim