Mdob, Piri Reis’in Dünya Prömiyerini Yapacak

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), eski Dünya Haritası ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla dünyaca tanınan deniz bilimcisi Piri Reis’in hayatını bale sahnesine taşıyor.

Eserin dünya prömiyeri, 16 Ekim 2014 Perşembe Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilecek.MDOB’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, UNESCO’nun, Piri Reis’in Dünya Haritası’nı çizmesinin 500. yılı vesilesiyle 2013 yılını Piri Reis’i Anma Yılı kabul etmesi dolayısıyla MDOB’un bir projesi olarak hazırlanan Piri Reis balesi, büyük denizci ve kartografı Piri Reis’in hayatını anlatacak. Dünya prömiyeri bu Perşembe gerçekleştirilecek eserin ikinci temsili 18 Ekim Cumartesi günü izleyiciyle buluşacak.

Piri Reis balesinin müziğini Can Atilla yaparken, libretto ve koreografisi Armağan Davran ve Volkan Ersoy’a, dekor tasarımı Savaş Camgöz’e, kostüm tasarımı Gülay Korkut’a, ışık tasarımı Tarı Deniz’e ait. Koreografi asistanlığını ise Ayşe Fidanlık yapıyor. Piri Reis karakterini Ender Üçdemir ve Iraklı Bakhtadze’nin dönüşümlü canlandıracağı eserde başlıca rolleri Özlem Şenormanlılar, Berna Turhan İleri, Büşra Ay, Burak Serkan Cebeci Serbülent Biçer, Beatrice Parma, Tutku Barın Tümen, Mahmut Akyol, Murat Koman, Niyazi Cingöz, Tolga Ergen dönüşümlü olarak paylaşıyor.

MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal yaptığı açıklamada, “Türk Denizcisi Piri Reis’in çizdiği eski Dünya Haritası’nın 500. Yılı vesilesiyle UNESCO tarafından 2013 yılı Piri Reis’i Anma Yılı kabul edilmiştir. Böylesine evrensel bir değerimizin dünyaca anılması bizleri de harekete geçirmiş ve sonuç olarak Piri Reis’in başarılarla dolu hayatının anlatıldığı Piri Reis balesi böylece ortaya çıkmıştır. Müziği Can Atilla tarafından yapılan eseri, ödüllü koreograflarımız Volkan Ersoy ve Armağan Davran sahneye taşıyor. Mersin’de bir dünya prömiyeri gerçekleştirilmenin ötesinde dünyaca ünlü deniz bilimcimiz Piri Reis’i anmanın mutluluğuyla tüm sanatseverleri bu muhteşem eseri görmeye davet ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim