Teknik Marina Servisi (TMS) şirketi tarafından satın alınan ve Marmaris Yat Marin’de bakım ve restorasyonu tamamlanan 1964 yapımı 47.5 metre uzunluğunda ve 7 metre enindeki mayın tarama gemisi, her gün çok sayıda meraklısının ziyaretine uğruyor.

TMS Müdürü İskender Eker’den alınan bilgiye göre mayın tarama gemisinin hikayesi de oldukça ilginç. Yıllarca Alman Deniz Kuvvetleri’nde mayın tarama gemisi olarak görev yapan Hamburg Limanı’na kayıtlı M1051 güverte numaralı gemi hediye olarak Yunan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na verildi. Costor’u 10 yıl kullanan Yunan donanması daha sonra çürüğe çıkarttı. Silahları toplanan mayın tarama gemisi özel bir Yunan yat şirketine satıldı. 4 yıl Pire Marinası’nda bekleyen Castor’u 14 ay önce TMS isimli şirketin sahibi Wolfgang Krueger satın aldı. Marmaris Yalancıboğaz’da bulunun Yat Marin’e çekilen gemi alınan özel izinle Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’na götürülerek burada karaya alındı.

Aksaz’da altı yenilenen gemi, orijinaline uygun olarak 41 yıl sonra ilk yapıldığı yıldaki haline dönüştürüldü. Yıllarca Alman ve Yunan donanmalarında hizmet veren mayın tarama gemisinin içi halen gemide görev yapan askerlerin izlerini taşıyor. Özellikle erlerin kamaralarındaki çıkartmalar ve ranzalardaki “Go Home” isimli yazılar dikkat çekiyor. Askerlerin yemekhaneleri ve mutfaklarının yanısıra komutan kamaraları, kullanılan eski model telefonlar, aradan 41 yıl geçmesine rağmen sapasağlam duruyor. Castor’u 1 milyon Euro’ya aldıklarını ve 600 bin euroya yakın masraf yaptıklarını ifade eden TMS şirketi yetkilileri, yatı satışa çıkardıklarını ve 1 milyon 950 bin Euro’ya satacaklarını açıkladı. İnternet ve aracı şirketler aracılığı ile Castor’un broşürlerinin dağıtıldığını ifade eden yetkililer özellikle tarihi gemilere meraklı olan insanların yada müzelerin yatın almak için başvurabileceklerini kaydetti.

Tarihi mayın tarama gemisini tek kötü yanı ise çok fazla yakıt harcaması. Saatte 600 milyon liralık mazot yakan geminin Marmaris’ten Rodos’a yapılacak yolculukta en az 1 milyar liralık mazot tüketeceği belirtildi. 2 tane 5 bin 500 beygir Mercedes motor ve 2 jeneratöre sahip geminin hem 110 hem de 220 volt ile çalıştığı belirtildi.

Selda ERÇETİN / MUÐLA

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim