Adalar Müzesi 2013 yeni sergilerinden ilki açılıyor

Marmara Denizi ve Karadeniz’de kontrolsüz avcılığın canlı yaşamı üzerinde yarattığı tahribat, duayen foto muhabiri Kadir Can’ın objektifinden ve kaleminden sunuluyor…

Balık yaşamının nasıl yavaş yavaş yok olduğunu gösteren “Balık Ağ(a)lara Takıldı” sergisi  26 Mayıs Saat 15.00’te Heybeliada’da açılıyor. Sergi 30 Ekim tarihine kadar Heybeliada İskele Açık Sergi Alanında ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Günümüzde gırgır ile avlanan balıkçılar hem Marmara Denizi ve Karadeniz’deki canlı çeşitliliğini yok ediyor hem de hayvan hakları ihlallerinin oluşmasına neden oluyor. 70’li yılların öncesinde çeşitliliğiyle adeta bir akvaryumu andıran Marmara Denizi’nde bugün orkinoslar, palamutlar, lüferler, karidesler ve daha pek çok deniz canlısı yaşam mücadelesi veriyor.

Yok oluşun tüm ayrıntıları Balık Ağ(a)lara Takıldı sergisinde

1970 yılı öncesi ve sonrasında yaşananlar ışığında Marmara Denizi ve Karadeniz’de deniz canlı yaşamının yok olma süreci Balık Ağ(a)lara Takıldı sergisinde foto muhabir Kadir Can’ın objektifinden ve kaleminden tüm dünyaya yansıyor. Sergi, Türkiye’de balıkçılığın dönüm noktası olan 1970 yılı öncesi ve sonrasını çarpıcı fotoğraflarla karşılaştırıyor. Doğal yaşamın eski dengesine kavuşmasına dair bilinç oluşturmayı amaçlayan sergi 26 Mayıs – 30 Ekim tarihleri arasında Adalar Müzesi Heybeliada İskele Açık Sergi alanında ziyaret edilebiliyor. Adını, foto muhabirliği alanında 42 yıllık bir tecrübeye sahip olan Kadir Can’ın aynı isimli kitabından alan sergi herkesin gözleri önünde gerçekleşen bir doğa katliamını tüm açıklığıyla gözler önüne seriyor.

Kadir Can

1951 yılında Büyükada’da doğdu, 1971’de Günaydın Gazetesi’nde foto muhabiri olarak gazeteciliğe başladı.
1983 yılına kadar Günaydın’da, ardından Hürriyet, Cumhuriyet, Güneş, Sabah, Atlas ve Gezi’de çalıştı. 1986’dan beri Fransız Sipa Press Ajansı’nın Türkiye muhabirlerinden biri. Çektiği fotoğraflar Time, Paris-Macht, Newsweek ve Stern gibi haber dergileri ve gazetelerde yayınlandı. Yurtdışında ve Türkiye’de 24 ödül kazanan Kadir Can’ın çalıştığı gazetelerde birçok röportajı yayınlandı. “Yaşayıp Unuttuğumuz İstanbul”, “Çarşı Pazar İstanbul”, “12 Eylül 1980 Akıl Tutulması”, “Balık Ağalara Takıldı” kitaplarını yazdı.

Adalar Müzesi hakkında

www.adalarmuzesi.org
Adalar Müzesi, İstanbul’un ilk kent müzesidir ve Adalar Vakfı - Adalar Belediyesi ortaklığıyla 2010 yılında açılmıştır. İstanbul Adaları’nın tarihini, bugününü ve geleceğini anlatan, sahip olduklarını biriktiren, koruyan ve yarına aktaran Adalar Müzesi, iki farklı mekanda 800 m2 kapalı ve 1300 m2 açık alana sahiptir. Müze kurulduğu 2010 yılından bu yana on bir tematik sergiyi ziyaretçilere sundu. Müze bünyesinde,  kalıcı koleksiyonların sergilendiği ana bölümlerin yanısıra, yıllık sergilerin yapıldığı biri açık diğeri kapalı iki ayrı sergi alanı, arşiv, müze dükkanı, atölye, cafe ve kültürel etkinlik alanları bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgi, müze bölümleri, yıllık sergiler ve etkinlikler için: www.adalarmuzesi.org

 

 

 

Editör: TE Bilişim