“1989 LONDRA KONVANSİYONU ÇERÇEVESİNDE KURTARMA” isimli kitap yayınlandı.

Denizcilik Müsteşarlığı I. Hukuk Müşaviri Dr. İsmail DEMİR tarafından doktora tezi olarak hazırlanan “1989 Londra Konvansiyonu Çerçevesinde Kurtarma” isimli çalışma, deniz hukukçularının istifadesine sunulmak üzere kitap olarak yayımlanmıştır.

Eserde, deniz hukukunun en güncel konularından kurtarma kurumu, Torrey Canyon, Amoca Cadiz ve Exxon Valdez gibi önemli deniz kazaları sonucunda klasik kurtarma kurallarının yetersizliğinin anlaşılması üzerine oluşturulan “Kurtarmaya Dair Uluslararası Konvansiyon, 1989” çerçevesinde ele alınmış, özellikle Konvansiyonun kurtarma hukukunun gelişimi ve çevrenin korunmasına sağladığı katkıyla birlikte ulusal hukuk ve uluslararası hukuktaki yeri ve önemi üzerinde durulmuştur.  

Eserde klasik kurtarma kurallarının ötesinde çevrenin korunması, orijinal bir düzenleme olarak özel tazminat, tazminatın hesabı ve scopic (special compensation protection and indemnity clause) klozuna dair incelemeler dikkati çekmektedir. Ayrıca, Türk Ticaret Kanunu Tasarısında yer alan kurtarmaya ilişkin düzenlemelerin Konvansiyon hükümleriyle birlikte irdelenmiş olmasının, Tasarının yasalaşması sürecine katkı yapacağı değerlendirilmektedir.    

Eser, kurtarma hukuku alanda çalışan araştırmacı ve uygulayıcılar ile denizcilik sektörünün bilgi arşivine sunulmuştur.      
Editör: TE Bilişim