KKTC'de Güzellikler Su Yüzünde

Akdeniz’in sualtı zenginliğini en iyi yansıtan bölgelerden KKTC’de yapılan Uluslararası Doğu Akdeniz Sualtı Fotoğraf ve Film Festivali’ne dünyanın birçok ülkesinden onlarca bilim insanı katıldı. KKTC’nin sualtı güzelliklerinin de sergilendiği festivalde, Kaptan Cousteau’nun çalışma arkadaşı Fransız Andrea Laban da bir sunum yaptı.
Dünyanın ilk sualtı ressamı olan Laban, Kaptan Cousteau’nun Türkiye denizlerinde araştırma yapmayı çok istediğini ama erken ölümü nedeniyle bu isteğini gerçekleştiremediğini belirtti. Laban, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Türk belgeselcisi Haluk Cecan’ın Türk denizleri için yaptıklarının çok önemli olduğunu anlatırken, gözleri doldu.

Anlatırken gözleri doldu
Laban’la aynı ekipte görevli Bernard Delemotte ise küresel ısınmanın deniz yaşamına olumsuz etkilerini hazırladıkları video gösterisiyle anlattı.
Yunanistan’ın tanınmış sualtı fotoğrafçısı Nicholas Samaras’ın yanı sıra Alman Devlet Televizyonu ZDF ve Sırbistan Devlet Televizyonu RTV de festivale destek verdi.
Öte yandan Kıbrıs’ın sualtı güzelliklerini tanıtmaya yönelik fotoğraf ve video yarışmasında elde edilen görüntüler de katılımcıların büyük ilgisini çekti.
KKTC, son dönemde iki önemli uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptı. Akdeniz Arkeolojisi Kurumları Birliği toplantısının ardından 4. Uluslararası Doğu Akdeniz Sualtı Fotoğraf ve Film Festivali de KKTC’de yapıldı. Festivale 15 ülkeden temsilci katıldı.

Milliyet

Editör: TE Bilişim