Kartal istimbotu müze gemi olacak

İstanbul önlerinde bekleyen işgal gemilerini gören Atatürk’ün, güvertesinde ‘Geldikleri gibi giderler’ dediği tarihi Kartal istimbotu tersanede bakıma alındı. ‘Kartal’ müze gemi olacağı günü bekliyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’un işgali sırasında güvertesinde “Geldikleri gibi giderler” sözünü söylediği Kartal adlı istimbot, restore edilerek müze gemi olacak.

Birinci Dünya Savaşını kaybederek orduları dağıtılan Osmanlı İmparatorluğu’nun emri ile Adana’dan İstanbul’a trenle gelen Mirliva (Tümgeneral) Mustafa Kemal, 13 Kasım 1918 günü Haydarpaşa Garı’na vardığında, kendisini bekleyen bir istimbot ile denize açılmıştı. İstimbot Haydarpaşa Gar Limanı’ndan çıktığında Mustafa Kemal, karşısında gördüğü İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan gemilerinden oluşan 55 parçalık işgal donanması için dünya savaş tarihine geçen “Geldikleri gibi giderler” sözünü söylemişti.

Tersanede bir araya geldiler

İşte o tarihi sözün söylendiği gemi, yıllarca özel sektöre hizmet ettikten sonra hurdaya ayrıldı. Yarı batık halde çürümeye terk edilen gemiyi kurtarmak için bilim ve iş insanları ile akademisyen ve gazteciler biraraya gelerek “Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu”nu kurdu. Tarihi gemi, Tuzla’daki bir tersanede bakıma alınırken, platform üyeleri dün tersanede bir araya geldi. Emekli tümamiral Cem Gürdeniz, araştırmacı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir, İstimbotu satın alan işadamı İbrahim Benli ve tarihçi Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç, gemi hakkında bilgiler vererek, yapıacak restorasyonu anlattı.

‘Sonu Yavuz gibi olmasın’

Platformu Başkanı Tümamiral Cem Gürdeniz, “99 yıl önce şu saatlerde Atatürk trenle Haydarpaşa Garı’na yaklaşmaktaydı. İşgal devam ediyor ve İstanbul Limanı Fransız Deniz Kuvvetlerinin kontrolündeydi. Atatürk’ü almaya giden ‘Enterprise’ yani Kartal, işgal nedeniyle rıhtıma yanaşamadı ve denizde bir süre dolaşmıştı. Atatürk yanındaki yaveri Cevat Abbas’a, ‘Geldikleri gibi giderler’ diyerek Kurtuluş Savaşı’nı başlatacağını ilan etmişti. Bu tekneye değerini veren bu sözlerin o ümitsiz, o en karanlık günde edilmesidir. Amacımız bu tekneyi bir an önce orijinal şekline sokmak, Deniz Kuvvetleri’ne vererek seneye bugün müze gemi olarak sergilemek” dedi.

Prof. Dr. Bingür Sönmez ise, “Arkamızda 106 yaşında bir efsane var. Gelin Kartal’ın sonu, Yavuz, Bandırma, hatta Nusret’in kötü kaderi gibi olmasın. El birliğiyle bu tarihin yaşaması için gereken her şeyi yapalım” diye konuştu.

İlk işaret 

Restorasyona ve platforma büyük katkı sağlayan muhabirimiz Gökhan Karakaş toplantıda bir konuşma yaptı. Karakaş, “Ulu Önder'in ülkeyi esaretten kurtaracağının ilk işareti bu istimbotta verildi. Yakın tarihimizin sembol gemisini gelecek kuşaklara ulaştırmak için çabalamalıyız” dedi.

Gökhan Karakaş / Milliyet

Editör: TE Bilişim