Karadeniz’in gözü

Gözalıcı yapısı ve yüksekliği ile eski Şile evlerinin üzerinden yükselerek Şile’nin siluetini çizen fener, Şile’nin ilk akla gelen sembolleri arasındadır. Şile Deniz Feneri, dünyanın aktif olarak görev yapan en büyük ikinci feneri, ülkemizin ise aktif en büyük feneridir.Karadeniz’in önemli bir deniz ticaret merkezi olan Şile, yüzyıllar boyunca denizcilerin uğrak, ikmal, barınma ve sığınma ihtiyaçlarını karşıladı.

Günümüzde Şile’nin sembollerinden biri olan fener Karadeniz sahillerinde seyir yapan gemiler için rota feneri olarak Osmanlı Devleti döneminde “Fenerler İdaresi” tarafından 1858-1859 yıllarında inşa ettirilmiş.

Deniz seviyesinden 60 m yükseklikte yer alan 19 m yüksekliğindeki kulesi ile ışığını 35 mil uzağa gönderen bu devasa bina, farklı yapısı ve olağandışı özellikleri nedeniyle Şile’nin dışında da tanınır.nşa tarihinde ışık kaynağı olarak 3 fitilli gaz lambası kullanılan fener, 1968 yılında elektriğe çevrilmiştir. Bir dönüşünü 120 saniyede tamamlayan fenerin ışığı, sekiz adet göz biçimli mercekten yayılırken, fenerin çalışması duvar saatlerinde kullanılan sarkaç sistemi ile gerçekleşir ve dişli tertibatı bekçisi tarafından iki saatte bir saat gibi kurulur.

Zamanında kullanılan, bugün artık antika değerini almış eşyalar ve gaz lambaları kuleyi daha da ilgi çekici kılar.Şimşekli deniz fenerleri grubunda olan Şile Feneri dakikada 4 defa çakar ve 1000 mumluk elektrik lambası ile aydınlanır. Uluslararası standartlarda birinci sınıf deniz feneri olan Şile Feneri, açık gecelerde yaklaşık olarak 35 mil mesafeye ışığını yayabilir ve açık havada İstanbul Boğazı’ndan görülebilir.

Ulaştırma Bakanlığı, deniz fenerlerini müze olarak değerlendirerek turizme kazandırmak ve halka açmak amacıyla başlattığı projede, ilk uygulamayı bu tarihi fener üzerinde yapma kararı almıştır. Pilot fener olarak seçilen Şile Feneri, müze olarak turizme kazandırılmıştır. Müze de, fenerin eski aksamları, eski sistemlere ait lambalar, gaz lambaları, teknik cihazlar, otomatik ampul değiştiriciler, eski fener ampulleri, devvar fener yağdanlıkları, eski mumlu fenerler, sis düdük gereçleri, billur mercekler, bekler, propan ve gaz lambaları ile daha küçük çaptaki fenerler sergileniyor.
Editör: TE Bilişim