"Karadeniz: Seyr-i Türkiye” belgeseli

A.A.

Atatürk'ün 1925 yılında Türkiye'yi dünyaya tanıtacak bir proje yapılmasını istemesiyle 1926 yılında yola çıkan Karadeniz Gemisinin konu alındığı “Karadeniz: Seyr-i Türkiye” adlı belgeselin galası Emek Sinemasında gerçekleştirildi.

Fatusch Production tarafından hazırlanan belgeselin Yönetmeni Soner Sevgili, filme konu Karadeniz Gemisi Projesinin o dönem için ileri bir adım olduğunu ve içinde Riyaset-i Cumhur Orkestrası ve milletvekilleri dahil pek çok seçkin kişinin yer aldığı geminin Avrupa'nın pek çok limanını dolaşarak Türkiye'yi tanıttığını anlattı.

ATATÜRK'ÜN ÖNERDİĞİ PROJE

Belgeselde anlatılan Karadeniz Gemisi Projesi, Cumhuriyet'in ilanından 3 yıl sonra Atatürk'ün önerisiyle hayata geçirildi.

Türkiye'yi tanıtan çeşitli ürünlerin sergilendiği gemi, 12 Haziran 1926 tarihinde İstanbul'dan demir aldıktan sonra 12 ülkede 16 şehri ziyaret etti. Karadeniz Gemisi, 86 günde 10 bin mil yol katettikten sonra 5 Eylül 1926 tarihinde İstanbul'a döndü.

Karadeniz Gemisi'nin yolcuları arasında 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın oğlu Refi Bayar, Anadolu Ajansı'nın kurucularından Şair Kemalettin Kamu, İstiklal Marşı'nın bestecisi Zeki Üngör, ilk Türk kadın gazetecilerden Bedia Arseven, ilk Türk kadın milletvekillerinden Mebrure Gönenç ve Şair Orhan Veli Kanık'ın babası müzisyen Veli Kanık da yer aldı.

KARADENİZ: SEYR-İ TÜRKİYE

Yönetmenliğini Soner Sevgili'nin, yapım ve genel koordinatörlüğünü Gülay Orhan'ın üstlendiği, metnini Tannur Arat ve Nedim Olgun'un yazdığı “Karadeniz: Seyr-i Türkiye” belgeseli, Garanti Bankası ve Netherlands Culture Fund sponsorluğu, Osmanlı Bankası Müzesi'nin katkılarıyla hazırlandı.

Belgesel için çalışan 12 kişilik ekip 24 ay süreyle Türkiye'den ve yurt dışından 176 arşiv, 600'e yakın kitap ve gazete, binlerce belge ve fotoğraf taradı, 128 kişiyle de görüşme yaptı.

Belgesel, 20 Aralık 2006-20 Mart 2007 tarihleri arasında Osmanlı Bankası Müzesi'nde gerçekleştirilecek “Ulusu Tasarlamak-1920'ler ve 1930'larda Avrupa Devletleri” sergisiyle gösterilecek.
 

Kaynak: Hürriyet Gazetesi www.hurriyet.com.tr

Fotoğraf: Dossier /Geschiedenis

Editör: TE Bilişim