İZMİR’İN EFSANE VAPURLARI KARABURUN’A HAYAT VERDİ 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karaburun Kaymakamlığı’na “Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi” için verilen ve 4 ay önce Karaburun açıklarında su altına indirilen “9 Eylül” ve “Alaybey” gemileri, deniz canlılarının yeni yaşam alanı oldu. İzmirlilere 40 yıl hizmet veren efsane vapurlara bir yandan deniz canlıları diğer yandan dalış sporuna gönül verenler akın etti. 

Batırılan gemilerin ilk konukları, Ege Denizi’nin yerel balık türleri karagöz, makas kuyruk, sargoz ve papağan balığı oldu. Gümüş balığı sürüleri ve kalamarlar da gemileri mesken tuttu. Türkiye’den ve yurtdışından dalış sporuna gönül veren çok sayıda kişi, gemileri su altında görmek için dalış gerçekleştirdi.  

KARABURUN’UN KADERİ DEĞİŞİYOR 

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, gemilerin deniz canlıları için yaşam alanı olması ile projedeki hedeflere ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Öztürk, “Her iki gemi suya indirilirken, bu projenin Karaburun’un kaderini değiştireceğini ifade etmiştik. Gerçekten de İzmir’in emektar vapurları kısa sürede deniz canlılarına yuva oldu. Büyük Ada ve Küçük Ada açıklarında su altı canlılığı hızla arttı. Dünyanın dört bir yanından dalış meraklıları da gemileri ziyarete geldi. Bundan sonra yapılacak yeni çalışmalar ile bölgede deniz yaşamının daha da hareketleneceğine, Karaburun’un uluslararası alanda önemli bir dalış merkezi olacağına inanıyoruz. İzmir’in efsane vapurları, nüfus olarak en küçük, doğa olarak en bakir ilçemizi doğaya saygılı şekilde hızla kalkındıracaktır. Bu projenin gerçekleşmesini sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, İzdeniz’e, Karaburun Kaymakamlığı ve Karaburun Belediyesi ile dalış sporunu temsil eden kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi olarak projenin geliştirilmesi için çabalarımız sürecek” dedi.  

DALIŞ GÖNÜLLÜLERİ AKIN ETTİ 

Karaburun’da dalış turizmi alanında faaliyet gösteren Barış Şendemir ve Murat Kaptan, Başkan Yusuf Öztürk’e bölgede dalış turizmine hız kazandıracak  “Her Son Yeni Bir Başlangıçtır” isimli projelerini anlattı. Şendemir, “Uzun ve meşakkatli bir çalışma sonucunda su altına indirilen iki gemi, denizel yaşam tarafından hemen yeni bir yaşam alanı olarak benimsendi ve canlıların akınına uğradı. Şimdiden gemilere yerleşen canlılar, bölgenin gelecekte daha yoğun bir yaşam alanı olacağının belirtisidir. Ayrıca projenin amaçlarından biri olan Karaburun bölgesinin dalış sporuna gönül verenler tarafından tanınan bir lokasyon haline gelmesi ve bölgenin turizm girdisine katkı sağlama çabası meyvelerini vermeye başladı. Gemilerin su altına indiği günden bu yana merkezlere gelen katılımcı sayısında gözle görünür bir artış olmuştur. Denizlerimiz ve deniz turizminde sürdürülebilir ve kontrol edilebilir gelişme için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.  



Editör: TE Bilişim