İSTANBUL BOĞAZINDA TANKER EYLEMİ

Türkiye Çevre Kozası, İstanbul Boğazı'ndan tanker geçişini protesto etmek amacıyla yaklaşık bin tekneyle bir saat boyunca boğazı gemi trafiğine kapattı.

Paşabahçe açıklarında toplanan balıkçı tekneleri, Deniz Arama Kurtarma botları ve yolcu tekneleri, "El ele verelim koruyalım" ve "İstanbul'u seviyorum" yazılı pankartlar açtılar.

Eylem sırasında tekneler siren çalarken, eyleme katılanlar da "Boğazda tanker geçişi istemiyoruz" şeklinde slogan attılar.

Havada 3 planörün "El ele koruyalım" yazısı taşıdığı ve İstanbul Ulaşım A.Ş'ye ait bir helikopterin de eşlik ettiği yaklaşık bin tekne, Paşabahçe'den hareket ederek İstanbul Boğazı'nda eylemi sürdürdüler.

Bu arada, Boğaz'a yeni giriş yapmak üzere olan bir yük gemisi, eylem nedeniyle geçişini durdurmak zorunda kaldı.

Türkiye Çevre Kozası İnisiyatifi adına Onbahis yapılan basın açıklamasında, Türk boğazları ve Karadeniz'den tankerlerle yapılan tehlikeli madde taşımacılığında olası bir kazada milyonlarca insanın ölebileceği, canlı yaşamı ile doğal, tarihi, kültürel ve ekonomik değerlerin onarılmaz zararlar görebileceği vurgulandı.

Olası bir felaketi önlemek amacıyla 244 sivil toplum kuruluşunun üye olduğu Türkiye Çevre Kozası öncülüğünde bir dizi eylemin gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, 1993'den beri gerçekleştirilen eylemler sonucunda Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının hayata geçirilmesi çalışmalarının hızlandırıldığı, yeni boru hatlarının kurulması çalışmalarına da başlandığı kaydedildi.

Çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Boğaz'a kıyısı olan belediyelerin yöneticileri ile balıkçıların katıldığı eylem, Kabataş açıklarında sona erdi.

İstanbul Boğazı, yaklaşık 1 saat süren eylem boyunca gemi trafiğine kapalı kaldı.

DenizHaber.Com-Özel 


Editör: TE Bilişim