“Haliç Tersanesi Sakinleri” kapılarını İstanbullular’a açıyor…

Türkiye’nin en büyük Açıkhava Fotoğraf Sergisi Haliç Tersanesi’nde…

Haliç Tersanesi’ndeki yaşamdan kesitler sunulan, 70.000 m2’lik alanı ve yüksek boyutlu fotoğraflarıyla, Türkiye’nin en büyük Açıkhava Fotoğraf Sergisi “Haliç Tersanesi Sakinleri”, 10 Haziran 2010 – Perşembe günü, Tersanede sanatseverlerle buluşuyor.

İstanbul'da modern yolculuk kültürü yaratan İDO, hayata geçirdiği farklı projelerle kentin kültür, sanat ve sosyal yaşamına katkısını sürdürüyor. Fotoğraf sanatçısı Nihal Gündüz’ün 2008’den bugüne yaklaşık 2 yıl süreyle fotoğrafladığı tersane hayatı, 10 Haziran – 11 Temmuz 2010 tarihleri arasında “Haliç Tersanesi Sakinleri” adıyla sergilenecek.



İlklerin sergisi…

Haliç Tersanesi’nde çalışan işçilerin, ustaların, mühendislerin deneyimleri ile zorlu tersane yaşamından kesitlerin sunulduğu sergi, pek çok yanıyla ilkleri barındırıyor.

•    70.000 m²’lik alanda Türkiye’nin en büyük açıkhava fotoğraf sergisi olan “Haliç Tersane Sakinleri”, objelerin ve kişilerin ait oldukları yerde fotoğraflanıp, yine aynı mekânda sergilendiği özel bir proje kimliğiyle de bir ilk olma özelliği taşıyor.

•    Tersane ruhuna ve çalışma prensiplerine uygun olarak baret ve rehber eşliğinde gezilecek, sergi, Türk Fotoğraf Sanatı tarihinde de bir ilk gerçekleştiriyor.

•    Fırtınada, yağmurda, siste, karda ve kızgın güneş altında tersanenin zorlu koşullarına rağmen gayret ve özveriyle görevini yerine getiren tersane çalışanlarının emeği, birbirinden çarpıcı      55 fotoğraf ile gözler önüne seriliyor. Fotoğrafların 2x2 metre’den, 7x6 metre’ye değişen farklı boyutlarda, tersane dış cephelerinde sergilendiği çalışmada, toplam 822 m2’lik baskı alanı bulunuyor.

Ağır sac ve tonozları kaldıran vinç operatöründen, 24 saat nöbet tutan tersane itfaiyecisine, kaynakçısından mühendisine, farklı portrelerin görüntülendiği bu özel sergi projesiyle, Türk Denizcilik Tarihi’nde önemli yere sahip olan Haliç Tersanesi’nin ruhu gelecek nesillere taşınmış olacak.    

“Haliç Tersane Sakinleri” Prestij Sergi Kitabı ile geleceğe taşınıyor…

Sergiye ait fotoğraflar ile tersanede 1950 yılından günümüze kadar çalışmış usta, işçi, müdür ve mühendis gibi farklı mevkilerde görev alan kişilerin anılarına da yer verilecek olan Prestij Kitabı ile Haliç Tersanesi’nin tarihi ve ruhu gelecek kuşaklara taşınacak.  

Haliç Tersanesi’nde açılacak olan “Haliç Tersanesi Sakinleri” Sergisi, 1 ay süreyle haftaiçi 17.30–20.30, haftasonu ise 10.00–17.00 saatleri arasında İstanbullular’a açık olacak. Ayrıca, sergi ziyareti sırasında yerli ve yabancı tüm ziyaretçilere rehberlik hizmeti verilecek. Vatandaşlar, Üsküdar-Haliç seferleri ile Kasımpaşa İskelesi’nde indikleri takdirde rahatlıkla sergi alanına ulaşabilecekler. Deniz Taksi hizmetinden de yararlanılabilecek.

Sergiyi, güvenlik amaçlı olarak 11 yaş ve üzeri ziyaret edebilecek.

 

Editör: TE Bilişim