Homa Dalyanı 'Balık Cenneti' Olacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, zorlu bir çalışmayla yok olma tehlikesinden kurtardıkları Homa Dalyanı'nda şimdi de kanalları derinleştirerek balık üretimini artıracak çalışmaların startını verdi.

Açılacak yeni kanallarla dalyana taze su girişi sağlanacak, balık varlığı zenginleşecek ve kuluçkaya yatan kuş türlerinin üreyebileceği ortamlar oluşturulacak. Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in günümüze ulaşan son dalyanı Homa için başlattığı kurtarma operasyonunda yeni bir adım daha attı.

Deniz suyunun karışması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Homa Dalyanı'nın çevresini setlerle güçlendirerek koruma altına alan belediye, şimdi de dalyanı balık üreme merkezi haline getirecek derinleştirme çalışmalarını başlattı. Sığlaşma nedeniyle balık üretiminin yok olduğu bölgede Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile protokol imzalayan İZSU Genel Müdürlüğü 'Homa Dalyanı Rehabilitasyon Projesi' kapsamında dalyanda derinleştirme kanalları açmaya başladı.

Homa Dalyanı'ndaki derinleştirme çalışmalarının startını veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Körfezi'nin bu son dalyanının kent ve Kuş Cenneti için çok önemli olduğunu söyledi. Başkan Kocaoğlu, Homa'yı balıkların yeniden üreme alanı bulabileceği ve balık popülasyonunun artacağı bir konuma getirebilmeyi hedeflediklerini kaydetti.

HEM EKONOMİK HEM EKOLOJİK

Yürütülen proje ile derinleştirme kanalları açılarak dalyana taze su girişinin sağlanması; buna bağlı olarak da balık popülasyonunun zenginleşmesi ile birlikte dalyan sahası ve boğazındaki sığlaşmanın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Tarama çalışmalarından çıkarılacak malzeme ise dalyan duvarlarının güçlendirilmesinde kullanılacak. Dalyan sahasında kuluçkaya yatan kuş türlerinin üreyebileceği ortamlar oluşturulacak. Dalyanda yaşamını sürdüren balıkların kışlatılması gerçekleştirilerek yıl boyu balık varlığı sağlanacak. 'İzmir Körfez'i ve Limanı Rehabilitasyon Projesi'nin de hayata geçmesi ile birlikte İzmir Körfezi'nde hem ekonomik hem de ekolojik olarak pozitif değişim yaşanacak.

24 BALIK TÜRÜ VARDI

Bir zamanlar Ege Denizi kıyı şeridinde bulunan 9 dalyandan ve İzmir Körfezi'ndeki (Çakalburnu, Çalıbaşı, Kırdeniz ve Ragıppaşa ile birlikte) 5 dalyandan biri olan Homa Dalyanı, İzmir'de günümüze kadar gelen tek dalyan. İzmir Kuş Cennetinin de içinde olduğu, Türkiye'deki 13 Ramsar alanından biri olan Gediz Deltası'nda yer alıyor. Dalyan, çok sayıda su kuşunun beslenme ve üreme alanı olduğu gibi İzmir Körfezi'ndeki balık üretimi için de büyük önem taşıyor. 20 yıl öncesine kadar 24 farklı balık türünü barındıran dalyan, bugün ayakta durma mücadelesi veriyor. Homa dalyanının yok olması, nesilleri tehlike altında olan ve Türkiye'de sadece dört yerde kuluçkaya yatabilen tepeli pelikanların, İzmir Kuş Cenneti'nde artık kuluçkaya yatamayacakları anlamına da geliyor.

Editör: TE Bilişim