Hollanda’da 17. Yüzyıl Gemi Enkazında İpek Elbise Bulundu

Hollanda kıyılarında araştırma yapan sualtı arkeologları, yaklaşık 400 yıl önce batan bir geminin enkazında, çok iyi korunmuş birçok buluntu keşfetti. Buluntular arasında, büyük ihtimalle kraliyet ailesinen birine ait olan görkemli bir ipek elbise bulunuyor.

2014 yılında Texel Dalış Kulübü dalgıçları Wadden denizi dibindeki kumlarda, daha önce bilinmeyen bir gemi enkazında, gösterişsiz küçük bir eşya tomarına rastladı. Bu yığını yeryüzüne çıkardıklarında ise çok iyi korunmuş 17. yüzyıl kumaşları olduğunu fark ettiler. Bu kumaşlar yaklaşık 400 yıl boyunca kumların altında kaldığı için oksijen ve deniz hayvanları zarar vermemişti.

Hollanda’daki Kaap Skil Müzesi’nden arkeologlar o zamandan beri tomardaki kumaşları inceliyor. Çok iyi korunmuş durumda olan elbise (ya da cüppe) ipek damasko kumaşından yapılmış. Damasko kumaşı, ya da Şam kumaşı, çiçek süslemeli bir ipek kumaş türü. Elbise bol kolları olan korseli bir üst bölümden, ve önü açık olan pilili bir etek bölümünden oluşuyor.

Elbisenin tarzı, 17. yüzyıl tablolarında görülen elbiseleri anımsatıyor. Elbisede süslü gümüş ya da altın nakışlar olmadığı için uzmanlar çiçek desenli elbisenin günlük kullanım için yapıldığını düşünüyor. Bununla birlikte elbisenin üstün kalitesi, büyük ihtimalle bir soyluya, hatta kraliyet ailesinden birine ait olduğunu düşündürüyor. Eşya tomarı içinde bulunan deri ciltli bir kitapta İngiliz kral I. Charles’ın arması bulunmuş olması, gemideki yükün bir kısmının İngiltere’nin Stuarts ailesine ait olabileceğini gösteriyor.

Eşya tomarında ayrıca bir ceket, ipek dizboyu çoraplar ile gümüş ve altın nakışlı olan (ve kesinlikle günlük kullanım için yapılmamış olan) ipek korseler bulundu. Kıyafetlerin hepsinin aynı boyutta olması, hepsinin aynı kadına ait olduğunu düşündürüyor.

Parfüm Topları

Görünüşe göre bu kadın da balık etli bir yapıya sahipmiş. Bulunan diğer eşyalar arasında bir bit tarağı, İtalyan seramikleri, parfüm topları (kötü kokulara karşı güzel kokulu maddeler doldurulan küçük küreler), ve bazıları kilitli olan birçok deri ciltli kitap bulundu.

Elbise ve diğer eşyalar şu anda müzede bir ay boyunca sergilenecek. 16 Mayıs’tan sonra arkeologlara teslim edilecek eşyaların üzerindeki incelemeler tekrar devam edecek.
Editör: TE Bilişim