HAZAR GÖLÜ MAVİ BAYRAK ALDI

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde bulunan Hazar Gölü, 5 yıl aradan sonra mavi bayrağa layık görüldü. Hazar Gölü, mavi bayrak ödüllü Türkiye’nin tek gölü oldu.

İlk mavi bayrak ödülünü 1996 yılında Avrupa Çevre Vakfı’ndan alan Hazar Gölü, 2000 yılında plajlarında ve göl suyunda görülen kirlilik ve katı atıklar nedeniyle bayrağı kaybetmişti. 5 yıl süresince Elazığ’daki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri büyük bir çalışma başlattı.

Geçtiğimiz yıl gölün çevresinde bulunan 9 ayrı noktadan alınan su numuneleriyle tekrar başvuruda bulunuldu. Su numunelerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Betasus Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) bünyesinde incelenmesinin ardından mavi bayrağın Hazar Gölü’ne tekrar verilmesi uygun görüldü.

Mavi bayrağın geri alınması için çalışan Sivrice Kaymakamlığı ve Sivrice Belediyesi, Mavi Bayrak Göl Şenlikleri düzenleyecek.

Kaymakam Suat İlhan, pazar günü başlayacak şenliklerde Fatih Kısaparmak ile Türkü’nün halk konseri vereceğini söyledi. Sivrice Belediye Başkanı Hasan Karabulut ise geçtiğimiz yıl Türkiye’den mavi bayrağı almak için yapılan 374 başvurudan 174’ünün kabul edildiğini hatırlattı.

Hazar Gölü’ne mavi bayrak verilmesinin gurur verici olduğunu belirten Karabulut, “Bu bayrağı alabilmek için 5 yıldır mücadele veriyoruz. İnşallah bundan sonra bu bayrağı bırakmayacağız. Gölün kirliliğini önleyebilmek adına halkımıza çok iş düşüyor.” dedi.

Avrupa Çevre Vakfı tarafından organize edilen mavi bayrak ödülü gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü. Mavi bayrak, uluslararası niteliği ile de turizm açısından ayrı bir önem taşıyor. Çünkü tatil yapmak için bilmediği, yeni tanıyacağı bir yere giderken, insanların uluslararası garanti içeren ve özelliklerini bildiği bir plaja gitmek için plan yapması kolay oluyor.

Kaynak: Murat Gezer-Elazığ

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim