Hayvanların da Lehçeleri Olur mu?

Araştırmalar, Karayipler’deki ispermeçet balinalarının belli bir aksanla konuştuğunu ortaya koyuyor.

İnsanlar gibi, kimi hayvanların da bağlarını sürdürmelerini sağlayan özel konuşma biçimleri var.  Hayvanların da lehçesi olup olmadığını merak ettik ve bazı hayvanların “konuşma” biçimlerini ele aldık.

Balina Araştırması

Belli aralıklarla çıkardıkları koda adı verilen klik sesiyle iletişim kuran ispermeçet balinalarının lehçesi olduğu biliniyor. Yeni bir araştırma kapsamında Karayipler’de yaşayan ispermeçet balinalarını altı yıl boyunca dinleyen Shane Geor, bölgesel gruplara özgü kodalara sahip olduklarını ortaya çıkardı.

Bu sesler, bizdeki isim ve soyadı gibi bireyleri, aileyi ya da sosyal grupları tanımlıyor olabilir. Karayip ispermeçet balinalarının kodalarını dinleyin. Dominika İspermeçet Balinası Projesi’ni başlatan Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi akademisyenlerinden Geor, klik dizinlerinden birinin vokal grubu belirlediğini ve “Ben Karayipliyim, ya sen?” diye tercüme edilebileceğini söylüyor. Sosyal yaratıklar olan balinalar, nasıl avlandıkları ya da yavrularına nasıl baktıkları gibi konularda farklılık gösteriyorlar.
​“Davranış ne yaptığınızdır,” diyor Gero, “kültür ise bunu nasıl yaptığınızdır.”


 Aşık Bir Balinanın Sesi mi Bu?

 Hawaii’nin Maui adası yakınlarında, kambur balinalar civarında yapılan ses kaydı, kalp atışına benzer yeni bir sesin varlığını ortaya koyuyor. Daha iyi bir deneyim için kulaklıkla dinleyin. Bu anlamda özgün kodaların, Karayip ispermeçet balinalarına dev okyanusta hayati önemde gereksinimler olan kültürlerini pekiştirme ve aile üyeleriyle bağ kurma imkanı veriyor olabileceğini söylüyor. Ancak Karayipler'deki ispermeçet balinası sayısının, kirlilik de dahil olası insan etkisi nedeniyle azaldığını da belirtiyor Gero.
Editör: TE Bilişim