Gökova Projesi’ Avrupa’ya örnek oldu

MUĞLA Üniversitesi tarafından 3 yılda hazırlanan Avrupa Birliği SMAPP III Gökova Projesi’nin çevre, doğa, tarih ve sosyo ekonomik açıdan, Avrupa’daki tüm benzer projelerin en iyisi olduğu ve örnek proje olarak açıklandığı belirtildi.

AB Gökova Pojesi’nin 10 ülke arasında en başarılı model olarak gösterildiğini belirten proje koordinatörü Prof. Dr. Atilla Yücel, “Bu nedenle projeyi önümüzdeki ay İngilizce ve Türkçe kitap olarak bastırarak Türk ve Avrupalı yetkililere teslim edeceğiz” dedi.

Muğla Üniversitesi'nde düzenlenen panelde Avrupa Birliği SMAPP III Gökova Projesi çerçevesinde Gökova İç Körfezi, Sedir Adası ve Kadın Azmağı’nın geleceği masaya yatırıldı. Panele proje koordinatörü ve Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atila Yücel, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Çevre Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilen, ÖÇKK Başkan Vekili Ahmet Özyanık konuşmacı olarak katıldı.

Ula, Köyceğiz, Muğla belediye başkanları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de katıldığı panelde, proje içerisinde yer alan Sedir Adası, Azmaklar, sosyo- ekonomik araştırmalar, deniz kirliliği ve atıklar, tarımsal faaliyetler, balıkçılık, kıyı erozyonu, Coğrafi Bilgi Sistemleri, eğitim ve bilinçlendirme konuları ele alınarak pilot uygulamaların hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. Deniz altı araştırmaları için kameraların ve ekipmanların alınması, çeşitli yayınların hazırlanması ve Sedir Adası’ndaki kumların korunmasına yönelik çalışma yapılmasına da karar verildi.

AZMAKLAR’DAKİ TEHLİKE BÜYÜK

Azmaklar bölümünü hazırlayan İTÜ Denizcilik Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Şalcı, Gökova ile Akyaka’da iç denize ve körfezine dökülen azmaklardaki tekne trafiğinin doğal yaşamı olumsuz yönde etkilediğini, tekne sayısı ile taşınan yolcu sayısına mutlaka sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtti. Şalcı, Akyaka Kadın azmağındaki tur tekne sayısını 14, tekne boylarının da 9 metre ile sınırlandırılmasını önererek, şunları syöledi:

“Bu yapılmazsa, ileride geri dönülmez çevre sıkıntıları yaşanacağından emin olabilirsiniz. Tekne sayısını arttırmaktansa azmak kenarında doğal yürüyüş ve gezi yolları yapılarak bu güzellikler görülebilir. Aynı bölgeye doğal akvaryumlar yapılabilir. Azmak doğal bir park haline dönüştürülerek korunabilir. Daha çok para kazanmak uğruna doğayı daha çok katletmeye izin veremeyiz. Tehlike çanlarının çaldığı sınıra geldik dayandık.”

AB TEMSİLCİSİNDEN PROJEYE ÖVGÜ

Avrupalı ve Türk bilim adamları ile Gökova, Sedir Adası, Akyaka ve Köceğiz’e ziyaretlerde bulunan ve Gökova’ya hayran kaldığını belirten AB Temsilcisi ve SMAPP- III Takım Lideri Etienne Baijot ise iki yıldır hazırlıkları süren projenin hayata geçirilmesi için son hazırlıkların tamamlandığını ve projenin on ülke arasında hazırlanan en iyi proje olduğunu söyledi. Baijot, şöyle konuştu:

“Yaklaşık 1 milyon euroya mal olacak projenin yüzde 80’ni AB, yüzde 20’si Türkiye karşılayacak. Amacımız Akdeniz çanağındaki ülkelerin çevre sorunlarını giderecek bu tür projelerin yaygınlaştırılmasını ve hayata geçirilmesini sağlamak. Bunun için AB tarafından sağlanan finansmanlarla çevrenin korunmasına, özellikle korunmuş bölgelere yardımda bulunuyoruz. En iyi olması nedeniyle ilk olarak Gökova projesini hayata geçireceğiz. Ayrıca 3 yıldır yapılan çalışmalar sırasında Gökova’ya hayran kaldım, bir gün mutlaka buraya yerleşip yaşamak istiyorum.”

AVRUPA’DA GURUR KAYNAĞI OLDU

Proje koordinatörü Prof. Dr. Atilla Yücel, projenin Gökova Körfezi'nin çevre, deniz, deniz canlıları ve ekolojik dengesinin korunmasının amaçlandığını belirterek, “Bu nedenle projeyi önümüzdeki ay İngilizce ve Türkçe kitap olarak bastırarak Türk ve Avrupalı yetkililere teslim edeceğiz. Projenin oluşturacağı örnek modelin gelecekte hem ülkemizde hem de dünyada kullanılabilir olacağını umut ediyorum. SMAPP, Avrupa Birliği tarafından Akdeniz’de bulunan 10 ülkeyi kapsayan bir çevre projesi. Proje hem Gökova’nın geleceğini kurtaracak hazırlıkların yapılmasını sağlayacak hem de dünyada benzer ülkeler için örnek teşkil edecek. Proje Türk bilim adamlarının gururu oldu” dedi. 
 

Editör: TE Bilişim