Yeşil koylarıyla, dünyanın gözde cennetlerinden Gökova Körfezi, Muğla Üniversitesi tarafından incelemeye alındı. Denizden alınan su numunelerinin laboratuvarlarda analiz edilerek kirlilik nedenlerinin belirleneceği belirtildi.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan “Proje kapsamında deniz suyunun besleyici özelliği ve canlı topluluklarını da araştıracağız. Elde ettiğimiz bilimsel veriler alınması gereken önlemler ve uygulanacak korumacılık planlarına ışık tutacak” dedi.

Bill Gates, Dustin Hofman, Sting, ünlü Rus milyarder Abromoviç, Hollywood starları, Amerikalı, Avrupalı, Arap milyarderler, dünya jet sosyetesinin tatil için tercih ettiği Gökova Körfezi'nde Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan'ın önderliğinde araştırma görevlileri Gökçen Bilge, Anıl Gülşahin ve Nurçin Gülşahin'den oluşan ekip çalışmalara başladı.

Bir yıl sürecek incelemede öncelikle Gökova Körfezi'nin iç körfez denilen 20 kilometrekarelik bölümünde denizden ve karadan kaynaklanan kirlilik unsurlarının belirlenmesi ve denizin besleyici özellikleriyle canlı topluluklarının saptanmasına yönelik çalışmalar yapılması planlandı. Denizde 14 ayrı noktadan alınacak deniz suyu örneklerinin, fakülte laboratuvarlarına getirilerek kimyasal ve biyolojik analizlerinin yapılacağı, ayrıca örnek alımları sırasında çeşitli meteorolojik ve fiziksel parametrelerin de ölçüleceği bildirildi.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Nuri Tarkan “Bugüne kadar körfez hakkında bilimsel bir araştırma yapılmadı. Gökova Körfezi, bünyesinde çeşitli canlıları barındıran ve farklı tuzluluk konsantrasyonlarına sahip tatlı su, acı su ve tuzlu sudan oluşan ilginç bir yaşam ortamı oluşturuyor. Körfezdeki ilk örneklemeleri aldık. Her ay düzenli olarak alınması programlanan örnekler ve yerinde yapılan ölçümler ile Gökova Körfezi'ni ilk planda bir yıl süreyle izleyeceğiz. Bu araştırmada, Gökova Körfezi'nin biyolojik, fiziksel ve kimyasal oşinografik özellikleri, su kalitesi değerleri ve bunların periyodik değişimlerini inceleyeceğiz. Bu değişmelere etki eden doğal ve yapay faktörleri belirleyeceğiz. Bilimsel veriler ışığında, alınması gereken tedbir ve uygulamaları belirleyeceğiz” dedi.

Benzer çalışmaların deniz balıkları yetiştiriciliği ve turizm sektörünün yoğun olduğu Güllük Körfezi ve Marmaris koylarında da yapılması için ön hazırlıklara başladıklarını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Tarkan, “İç körfezde araştırmalarımızı tamamladıktan sonra, körfezin ileriki bölümlerinde de araştırmalarımızı sürdüreceğiz. Kaynak bulabilirsek projeyi 2 yıla çıkarabiliriz. Körfezin her yönü bilimsel veriler ışığında aydınlatılacak” diye konuştu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim