Gizli Cennet: Kocaçay Deltası

Marmara Denizi'ne dökülen en büyük akarsu olan Susurluk ırmağının oluşturduğu Kocaçay Deltası, doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor. Delta, nadir bulunan kuşları gözlemlemek, piknik yapmak, yürümek ve yaz aylarında denize girmek için birebir...

Bursa- Güney Marmara akarsularının büyük bölümünün birleşmesiyle oluşan Susurluk Irmağı, Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında Marmara Denizi ile buluşuyor.
Susurluk Irmağı'nın oluşturduğu Kocaçay Deltası, göl, bataklık, kumul ve longoz ormanından meydana geliyor.

Keşfedilmeyi bekleyen güzellikleriyle doğaseverleri bekleyen bölgede, Susurluk Irmağı'nın batısında Dalyan ve Poyraz, doğusunda ise Arapçiftliği gölleri yer alıyor. Göller, sazlıklar ile dişbudak, kızılağaç ve söğütlerden oluşan longoz ormanlarıyla çevrelenmiş durumda bulunuyor.

Kara leylek, pasbaş patka, bataklık kırlangıcı, akça cılıbıt, küçük balaban, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, küçük ak balıkçıl, gri balıkçıl, kuğu, yeşilbaş, çıkrıkçın, Macar ördeği, elmabaş patka, ak kuyruklu kartal, sakarmeke, poyrazkuşu, sumru, küçük sumru ve pek çok ağaçkakan türünün bulunduğu delta, göç esnasında küçük karabatak ve ak pelikan gibi kuşlara da ev sahipliği yapıyor.

Batı bölümündeki göllerde kısıtlı ölçüde balıkçılık yapılırken, Arapçiftliği Gölü, balık araştırmaları çalışma alanı olması nedeniyle Uludağ Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından ticari balıkçılığa kapatılmış.

Doğaseverlere görsel ziyafet

''Karacabey Boğazı'' olarak da anılan bölgenin dikkati çeken diğer özelliği, doğaseverlere görsel bir ziyafet sunan longoz ormanları...

Bazı yerlerde bir metre derinliğindeki su tabakasıyla kaplı bu orman örtüsü, nilüfer, sümbül, göl soğanı ve tavşanmemesi gibi bitkilerle süslenmiş durumda bulunuyor.

Bölgede, ateş yakmamak koşuluyla piknik yapabilmek mümkün. Ziyaretçiler, ayrıca, yaz aylarında 100-200 metrelik yürüme mesafesinden denize girebilirler.

Deltanın geniş sahil bandı, ormandan hemen sonra başlıyor ve kumdan oluşuyor.

Kocaçay Deltası, bütün bu özellikleriyle doğaseverlere, hem kuş gözlemciliği yapma hem piknik yapma hem de arkalarına güzel bir doğa manzarasını alarak, denize girme olanaklarını sunuyor.(aa)

 

Editör: TE Bilişim