Gemicilik tarihine yeni ışık Marmaray'dan

Yenikapı’daki kazılarda İstanbul’un denizcilik tarihine ışık tutacak bir tekne kalıntısı daha bulundu. Kalıntının 1500 yıllık ve dönemin en büyük kargo gemisine ait olduğu sanılıyor

Marmaray metro projesi kapsamında Yenikapı’da sürdürülen ve bugüne kadar 34 batığa ulaşılan arkeolojik kazılarda, 6. yüzyıla ait 35-40 metre büyüklüğünde yeni bir batık gün yüzüne çıkarılıyor. Batıkların “en eski tarihli ve en büyüğü” olarak nitelendirilen kargo gemisinin, bugüne kadar bulunan batıkların en önemlisi olduğu vurgulanıyor.
İlk kez Milliyet’in görüntülediği tarihi batığı yerinde gören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de heyecanını gizleyemediği belirtiliyor. 

Düzenli ıslatılıyor

Kazı ekibini heyecanlandıran ve etrafı açıldıkça büyüklüğü daha da net anlaşılacak batık, büyük bir titizlikle ortaya çıkarılıyor. Ahşapların ıslatılmaması halinde sertleşerek 2-3 gün içinde parçalanma riskini göz önünde bulunduran kazı ekibi, çalışmalara ara verdiği süreçte batığın düzenli olarak ıslatılmasını sağlıyor. Özel bir sistem ile akşamları aralıklı olarak ahşapların üzerine su bırakılıyor. Gündüz ise sulama işçiler tarafından hortumla gerçekleştiriliyor.
Batığın etrafında fırça, mala ve elle yapılan temizlik sırasında çok sayıda insan ve hayvan kemikleri ile anfora da bulundu. Batığın etrafında bulunan kemikler laboratuvarda inceleme altına alınacak.

Havuza alınacak

Batık tamamen ortaya çıkarıldıktan sonra İstanbul Üniversitesi uzmanlarınca havuza alınarak konservasyonu yapılacak.

İstanbul’un denizcilik tarihi açısından büyük önem arz eden batığın metro istasyonu içinde yapılması planlanan müzede sergilenmesi düşünülüyor.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri arkeologları Sırrı Çömlekçi ile Mehmet Ali Polat tarafından sürdürülen kazıların ne kadar devam edeceği ise henüz belli değil. Alanı Milliyet’e gezdiren iki arkeoloğun da ortak görüşü, İstanbul’da şehir arkeolojisinin Yenikapı kazıları sayesinde çok ilerlediği yönünde.

İstanbul Arkeoloji Enstitüsü’nün Yenikapı’da yapılacak metro binası içinde kurulmasının yerinde olacağını söyleyen arkeologlar, aynı zamanda bir şehir müzesine de ihtiyaç olduğunu vurguladılar.

Editör: TE Bilişim