İstanbul'un Fethi'nin 552. Yıldönümü Kutlamaları, Belgradkapı'daki İstanbul surları önünde düzenlenen canlandırma ve törenle devam etti.

Törene İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, 3. Kolordu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Abdullah Atay, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İl Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

Vali Güler, Başkan Topbaş ve Tümgeneral Atay'ın üstü açık bir cipte halkı selamlaması ile başlayan Fetih töreninde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından hücum marşını çalan mehteran, bunu takiben Belgradkapı surlarına hücum ederek İstanbul'un fethini yeniden canlandırdı. Yeniçerilerin Osmanlı sancağını surlara çekmesiyle canlandırma son buldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kutlama mesajı gönderdiği Fetih töreni akademisyenlerin günün anlam ve önemini belirten konuşmalarıyla devam etti. Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, "İstanbul'un 552. Yıldönümü tüm yurdumuza hayırlı olsun" diyerek sözlerien başladı. Fethe Casinomaxi katılan şehit ve gazilerin rahmet ve minnetle anıldığını ifade eden Topbaş şöyle konuştu;

"İstanbul'un Fethi, insanları şatolardan yöneten zihniyeti bertaraf etmiş ve Fatih Sultan Mehmet ile başlayan zihniyet halkı halkın içinde yönetmiştir. Fetih'ten sonra İstanbul'da ortaya konan medeniyet ve kültür bütün dünyaya yansımış ve böylece 552 yıldır Türkün mührü şehre vurulmuştur. Fatih'ten ve Atatürk'ten emanet olan bu şehrin gelecek nesillere aktarılması bizim en asli görevimizdir. İstanbul'un tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerini hep birlikte geleceğe taşıyacağız. Şehrimizi yeniden dünya ile yarıştırmak için, bir çok projeye imza atıyoruz ve bir çok organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Bu çalışmalar sayesinde İstanbul yeniden dünyanın kültür, turizm ve medeniyet başkenti olma yolunda hızla ilerliyor. İstanbul'un fethinde gemileri karadan yürüten Sultan'ın evlatları medeniyet yarışını da başaracaktır."

Konuşmaların ardından, resim, şiir ve kompozisyon dallarında düzenlenen yarışmalarda birinci, ikinci ve üçüncü olan öğrencilere ödülleri, Vali Güler, Başkan Topbaş ve Tümgeneral Atay tarafından verildi.

Daha sonra şiir dalında birinci olan lise öğrencisi Fulya Korkmaz "An O Andı" adlı şiirini okurken, Cihan İçlek de Arif Nihat Asya'nın İstanbul'un Fethi'nin 500. yılında yazdığı Fetih Marşı'nı okudu.

Yarışmalarda derceye giren öğrencilere İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bir yıllık eğitim bursu verileceği açıklanırken, Fetih Kutlamaları, halk oyunları ve resmi geçit töreniyle son buldu.

(İnternethaber)

Editör: TE Bilişim