Ertuğrul Fırkateyni Parçaları Bodrum'da

Japonya'nın Oşima Adası açıklarında 16 Eylül 1890'de fırtınaya yakalanarak batan Ertuğrul Fırkateyni'nden çıkarılan 4 parça eser, konservasyon (koruma) ve restorasyon çalışmaları için Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü'ne getirildi.
Enstitü Başkanı Tufan Turanlı, Ertuğrul Fırkateyni'nin su yüzüne çıkarılması amacıyla 2007 yılında başlatılan "Ertuğrul Fırkateyni-Japonya'da Bir Türk Gemisi" adlı projenin sürdürüldüğünü belirterek şöyle konuştu:

Neler var?
"2007 yılında yapılan çalışmalarda 10 buluntu çıkarıldı. Bunlardan 6'sı Kusşimoto'daki Türk Müzesi'ne bırakıldı, 4'ü de konservasyon çalışmaları için Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü'ne getirildi. Bodrum'a getirilen eserler; bir süngüye ait parça, fener, kapı menteşesi, bir makaraya ait ahşap ile bronz karışımı bir parçadan oluşuyor. Ertuğrul'un kalıntılarının yerlerinin belirlenip deniz tabanının haritasının çıkarılmasının ardından 2008 yılı için kazı planı hazırlandı".

Uluslararası grup
Turanlı sözlerini şöyle sürdürdü: "2 Türk, 2 Japon ve 1 İspanyol'dan oluşan su altı grubu, kazı çalışmaları için Ertuğrul'un çarptığı tahmin edilen ve en yoğun kalıntılara rastlanan büyük kayanın kuzeyine odaklanacak. Yıllarca burada esen tayfunların batık kalıntılarının üzerine düşürdüğü, bazılarının 9 ton ağırlığa kadar çıktığı ve ortalama 1 ton ağırlığındaki kayalar, hava balonları yardımıyla yerlerinden oynatılıp altlarında kazı çalışması yapılacak.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim