Beşiktaş Deniz Müzesinde Sergi;"Ege'de Umut"

Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) tarafından hazırlanan "Ege'de Umut" adlı fotoğraf sergisi, Deniz Müzesi'nde açıldı.

Çocuk ve kadınların da aralarında olduğu binlerce kişiyi ölümün kıyısından kurtaran sahil güvenlik timlerinin operasyonlarından derlenen fotoğraf sergisi Beşiktaş Deniz Müzesi’nde açıldı. Suriye’deki iç savaşın ardından Avrupa ülkelerine gitmek için yollara düşen binlerce mültecinin yaşadığı dram, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin çektiği fotoğraflara yansıdı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) tarafından düzenlenen ‘Ege’de Umut’ isimli fotoğraf sergisi Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nde açıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ile TESUD Başkanı ve emekli askerlerin de katıldığı sergide foto muhabiri Ümit Pektaş ile kurtarma çalışmalarına katılan Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin çektiği fotoğraflar yer alıyor. Kurtarma çalışmaları aynı zamanda deniz üzerinde yaşanan insanlık dramını da bütün açıklığı ile gözler önüne seriyor. Kadın ve çocukların ekipler tarafından kurtarılması ve mültecilerin yüzlerine yansıyan endişe de fotoğraf karelerine yansıdı.

Serginin açılışını yapan TESUD Başkanı Karakuş da yaşanan insanlık dramının boyutlarına işaret ederek Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerine “İnsan var, insanları birbirine kırdıran, kendi bencilliği için dünyayı yaşanmaz hale getiren… İnsan var insanları birbirine kaynaştıran, sevgi bağlarıyla kucaklayan.” sözleri ile hitap etti.

'BIKTIK SİZİN SAVAŞINIZDAN'

Avrupalı ülkelerin 3 milyar Euro vererek mültecileri Türkiye’de tutmaya çalışmasına tepki gösteren Karakuş, Macaristan’da göçmenlerin yaşadığı dramdan yola çıkarak şöyle konuştu: “Polisle göçmenlerin çatıştığı noktaya geldiğimizde yerlerde paramparça montlar, çocuk ayakkabıları, su şişeleri yaşanan acıyı Avrupa’nın tam ortasında yansıtmaktaydı. Gözlerimizle gördük. Bu yanda Türkiye, 79-80 yıllarında ülkelerinde baskı gören ve orada yaşayamayacağını düşünen bir milyon İranlıyı bağrına bastı. 1991 yılında Irak’tan kaçan yine bir milyon Iraklıyı bağrına bastı. Şimdi 3 milyona yakın Suriyeli bağrında. Şimdi batı, ‘3 milyar Euro verelim onları Türkiye’de tutun’ diye çırpınıyor bize. Ey batı, ey doğu, buralardan Ortadoğu’dan çekin gidin artık, bıktık sizin savaşınızdan savaş çıkarmanızdan.”

Sahil Güvenlik Komtutanlığı ekipleri tarafından yapılan operasyonlara ilişkin görüntüler de paylaşıldı. Görüntülerde ekiplerin mültecilerin denizden kurtarılması ve yaşanan dramın bütün ayrıntıları yer alıyor. Batan bir tekne üzerinde yer alan mültecilerin yardım istemesi de bütün ayrıntılarıyla görüntülere yansıdı.

DENİZDEN KURTARILAN MÜLTECİ SAYISI 90 BİNE YAKLAŞIYOR

Öte yandan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kurtarma çalışmalarındaki istatistikler de konunun vahametini ortaya koydu. Ekiplerin bugüne kadar denizde yapılan çalışmalarda kurtarılan mülteci sayısının 86 bin 440’a ulaştığı belirtildi. Bu rakamın 64 bin 643’ünü Suriyeliler, 12 bin 712’sini ise Afganlılar oluşturuyor. 2015 yılı verilerine göre ise şu ana kadar kayıp mülteci sayısının 194, ölü sayısının da 201 olduğu ifade edildi.

Serginin ay sonuna kadar açık kalacağı kaydedildi.

Editör: TE Bilişim