EV HANIMIYKEN SU ALTI KONUSUNDA DÜNYADA TEK KADIN RESSAM OLDU

Dünyada su altı konulu resim yapıp sergi açan 3 kişiden biri olan Zonguldaklı ev hanımı Figen Ramazanoğulları, resim sergisi açtı. 

Dünyada su altı konulu resim yapan ve sergi açan 3 kişiden biri olan Zonguldaklı ev hanımı Figen Ramazanoğulları, ayrıca su altı konulu resim yapan kadın olarak, dünyada tek olma özelliğine sahip. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde oturan Figen Ramazanoğulları (50), televizyonda ve internette ünlü ressamları seyrederek resim yapmasını öğrendi. Ramazonoğulları, 23 yıldır yaptığı resimleri sergilerken, resimlerin tamamında su altı konusunu işleyen Ramazanoğulları, fırça vurma tekniklerini öğrenebilmek ve denizin derinliğini yansıtabilmek için uykusundan uyanıp, resim yapmayı sürdürdüğünü kaydetti. Ramazanoğulları, denizin derinliklerinde ruhsal yapısını bulduğunu ifade etti.

“HİÇ DALIŞ YAPMADIĞIM HALDE SU ALTI RESİMLERİNE GÖNÜL VERDİM”

Ramazanoğulları, "25 yıldır resim yapıyorum. Resme merakım TRT’deki resim yapan adamla başlamıştı. Onun resimlerine bakarak başladım. Sonradan doğa yapmaya başladım. Bir balık resmi yaptım. O balık resmi beni içine aldı ve ben 15 senedir su altı resimleri üzerine çalışıyorum. Bu sergideki resimlerimin 15 yıllık emeği var. Ben ev hanımıyım. Ben zaten deniz ve deniz manzaralarını çok seven biriyim. Daha önce dalış yapmadım. Nasıl dalınır bilmiyorum. Daha önce hiç dalış yapmadığım halde, su altı resimlerine gönül verdim. Televizyondaki belgeselleri hiç kaçırmayıp izlerdim. Bu merak oradan başladı" dedi.

“DÜNYADA, SERGİ BAZINDA SÜREKLİ SU ALTI KONULU TEMAYLA ÇALIŞAN TEK KADIN BENİM”

Sergisinde 30 tane resim olduğunu belirten Ramazanoğulları, "Resimlerime çok fazla fiyat biçmedim. Ne kadar çok insana ulaşırsa, o kadar iyi olur diye düşündüm. Sergiyi açma amacım çok fazla kazanç elde etmek değil ve öyle bakmıyorum. Ev hanımı olduğum için, resimlerimle takdir görmek beni yeterince doyuruyor. Resimlerimi 100 TL’ye de veririm, 50 TL’ye de veririm. Benim için fiyatlar çok önemli değil. Emeğimin karşılığını almıyorum, ama ne kadar çok insana ulaşırsa, o kadar iyi diye düşünüyorum. Ben bu işe bilinçli başlamadım. İnternette kendime materyaller aramak için dolaşırken gördüm ki, dünyada bu işi yapan 2 kişi var. Bir tanesi Türkiye’den, askeriyeden emekli bir bey. Diğeri de Azerbaycanlı bir bey. 3‘üncü kişi de ben oluyorum, bayan olarak. Tabii ki şu da var. Resimlerinin arasında su altı resimleri yapan var. Ancak sergi bazında, sürekli su altı konulu temayla çalışan ve sergi açan 2 kişi var. Ve eğitim almamış, alaylı, ev hanımı olarak dünyada tek kadın benim" diye konuştu.

“GECE KALKIP SAAT 3-4 SIRALARINDA RESİM YAPTIĞIMI BİLİYORUM”

2 yaşından bu yana, kızının da resim yapmaya başladığını söyleyen Ramazanoğulları, "Ben yaptıkça, benden görüp yapıyor. Benimle birlikte onun da bu sergide resimleri var. Kendisi 10 yaşında şu an, ama beni geçeceğini düşünüyorum. Resim alanında, ev hanımı olarak, akademisyen olmadan kendi çabalarıyla bir şeyler yapan insanlara örnek olmak istiyorum. Eleştirilmekten ziyade, takdir edilmeyi bekliyorum. Çünkü bu tabloların hepsinde bir emek var. Gece kalkıp saat 3-4 gibi resim yaptığımı biliyorum. Özellikle ressamlara sesleniyorum. Ortak olarak sergi açanlardan teklif bekliyorum. Teklifler olduğu takdirde, onlara geri dönüş yapıp, onlarla birlikte çalışmak isterim. Toplu resim festivallerine katılmak istiyorum" şeklinde konuştu.

"RESİMLERİNİN HEPSİ ÇOCUKLARI GİBİ"

Resim sergisini gezen bir vatandaş ise, sergi ve resimler hakkında şunları söyledi: "Resimlerdeki canlılığın nasıl yakalandığını Figen hanımdan biliyorum zaten. Kendisiyle de görüşüyorum. Resimlerinin hepsi çocukları gibi. Doğallığı, su altını çok seviyor. En son yaptığı resimler çok güzel. Ben denizi, doğayı sevdiğim için yaptığı resimlere baktığımda dalıyorum, deniz altına giriyorum, huzur buluyorum. Bana çok güzel geliyor. Çalışmaları çok güzel, renkler çok güzel, son 15 günde 3 tane resim yetiştirdi."

Editör: TE Bilişim