Gemilerin, gemi dizayn teknolojisini zorlayacağı iddia edilirken, Emma Maersk ile 14.000 teu'ya yükselen dev konteyner gemileri inşaatında bir rekor daha kırıldı.


Geminin adı Chauncy Maples. 113 yıldır Malawi Gölü'nde çalışıyor. Dünyanın halen faal olan en yaşlı gemisi Chauncy Maples. Malawi; Zambia, Mozambik ve Tanzanya'nın komşusu olan ve inanılmaz fakirlikle boğuşan bir Afrika ülkesi. Denizle olan tek bağlantısı, Malawi Gölü'nden uzanan nehir.
Chauncy Maples'in yeniden dünya denizciliğinin gündeminde ön sıralara oturması, UK P&I Club'ın kuruluşunun 125. yılını kutlama programıyla başladı. Şirketin pazarlama müdürü Thomas Miller, meslektaşlarıyla görüşürken sponsor olacakları çok özel bir olayı aradığını söylüyordu. Günlerden bir gün grup yöneticilerinden Mark Holford banyo yaparken radyoyu açmış, gezi programlarını dinliyordu.
O sırada Malawi Chauncy Maples Vakfı Genel Müdürü Jane Hampton, BBC'nin ‘Excess Baggage' şov programında dünyanın en yaşlı gemisi Chauncy Maples'i halkı son derece fakir olan Malawi'ler için yüzen bir klinik yapmak istediklerini açıklıyor ve yardımseverleri katkıda bulunmaya davet ediyordu. Mark Holford birden büyük bir heyecanla irkildi ve "Bu, Thomas Miller'ın aradığı müthiş bir proje" dedi.
Thomas Miller ve Mark Holford bu haberle havalarda uçar gibi oldular ve proje için 3 milyon dolar bağış toplamak üzere kolları sıvadılar.
Malawi'de en basit sağlı merkezi bile yoktu. 14 milyon nüfuslu bu ülkede sadece 250 doktor vardı. Yaş ortalaması 36 idi ve çocuk ölüm oranı ise Avrupa'ya nazaran 20 misli fazlaydı. HIV/AIDS son derece yaygındı!
Thomas Miller doğruca UK P&I Club Başkanı Hugo Wynn-Williams'a gitti ve "Başlatacağımız atılım en azından yarım milyon insana sağlık yardımı götürecektir" dedi.
 
Yorgun savaşçı Chauncy Maples
Projede klinik veya sağlık merkezi halinde dönüştürülmek istenen gemi Chauncy Maples, 113 yaşındaydı. Afrika'nın en yaşlı gemisi olduğu gibi, dünyanın da yaşayan en yaşlı gemisiydi. Sadece Malawi Gölü batı sahilindeki köyler arasında çalışıyordu. İnanılmaz derecede yorgun, bakımsız, eskimiş, köhneleşmiş olsa da mucizevî şekilde yaşamını sürdürmekteydi.
Ortadaki çok çarpıcı bir gerçek, herkesin yüreğini dağladı. Malawi'de hastanın en yakın doktora ulaştırılması için timsahların kaynadığı gölde sandallarla 80 kilometre yol alması gerekiyordu. 38 metre boyundaki Chauncy Maples, 1898 yılında Glasgow'da Isambard Kingdom Brunel'in oğlu, gemi dizayneri Henry Brunel ve Gemi İnşa Mühendisi Sir John Barry tarafından 13.500 sterline dizayn ve inşa edilmişti.
Mozambik Gölü için planlandığından, yeniden parçalara ayrılan gemi 3.481 küçük parça halinde nehirden Malawi Gölü'ne taşındı.
Gemiye bu topraklarda Hıristiyanlığı yaymak, okul ve sağlık servisleri getirmek, kilise kurmak için çalışan İngiliz misyonerlerden Rahip Nyasaland'ın adı verilmişti. Ne var ki gölde patlak veren bir fırtına sırasında Rahip Nyasaland sulara kapılarak boğuldu.
Bu kez gemiye Anlglikan misyoner Chauncy Maples adı verildi.
1914-1918 yıllarında Chauncy Maples adıyla bir askeri karakol gemisi gibi kullanıldı. 1965'te Malawi Demiryolları işletmesine satıldı ve 1992'ye kadar bir feribot olarak kullanıldı. Öylesine yaşlanmıştı ki kimse onu bağladığı iskeleden kaldıramadı ve öylece terk edildi. Bu kez mahalli bar yaptılar. Uzmanlar gemiyi incelediklerinde saclarının hayret edilecek şekilde sağlam olduğunu gördüler. Sadece tuvalet boruları çürümüştü.
Chauncy Maples de Anglikan mezhebinden bir misyonerdi ve Batı Afrika'da Likoma Başrahibi olmuştu. 1852 yılında dünyaya gelmiş, misyonerliği seçtikten sonra 1876'da Zanzibar'da sağlık hizmetlerine katılmıştı. On yıl sonra ise Anglikan Mezhebi misyonunu kurduğu gibi tutsak olan zenci çocukların serbest kalmaları adına Likoma Adası'nda bir okul kurdu. 1901'de adı Malawi Gölü'nün tek stimli gemisine verilmiştir.
 
Bağış yağıyor
UK P&I Club adına başlatılan kampanya sonunda Thomas Miller denizcilik dünyasını harekete geçirmeyi başardı ve geminin tüm aksamı hemen hemen bütünüyle yenilendi. UK P&I Club bu bağış kampanyasına 369.000 dolarla katılmıştı. TT Club, Diana Shipping, Holman Fenwick&Willan, Reed Smith ve Lloyd's Register bağış kampanyasında önemli rol oynadılar.
Thomas Miller sonunda Chauncy Maples'i yenilemek için sarf ettiği rakamın yeni bir gemi almaya yetecek kadar yüksek olduğunu söyledi. Yine de 113 yıllık bir gemiyi yeniden hayata döndürmüşlerdi. Böylece Chauncy Maples yüzen bir hastane olarak Malawi Gölü'nde hizmet vermeye başladı.
Gemide görevlendirilmiş olan doktorların ve sağlık ekibinin maaşını Malawi hükümeti üstlenmiştir. Buna karşın yıllık 50.000 sterlin olan yakıt maliyeti UK P&I Clubn tarafından karşılanacaktır.
Thomas Miller'ın dediği gibi, Chauncy Maples zamanımızın ruhunu temsil etmektedir.
Bu adayış, yaşamları kurtarmaya yetecek midir? Cevabı ise: "Evet, artık oralarda umutlar artmıştır."
113 yaşına basan Chauncy Maples koskoca Malawi Gölü'nde var olan tek sağlık merkezi olarak kıyıları dolaşmayı sürdürmektedir.
Fakat daha da önemlisi, o kıtada çok yaygın olan HIV/AIDS olaylarına karşı halkı bilinçlendirmek ve koruyucu önlemler almak adına çok yüksek bir sorumlulukla hizmet vermektedir.

Editör: TE Bilişim