Dünyada bilinen en küçük omurgalı, erişkin olduğunda irice bir sivrisinek büyüklüğüne, yani 7,9 milimetreye ulaşabilen ve Sumatra'da bulunan bir sazan balığı türü.

İngiliz "Proceedings of the Royal Society: Biological Sciences" adlı dergideki makalede, Endonezya'nın Sumatra bölgesinde sular altında kalan tropikal ormanlarda bulunan bu tatlı su balığının bilimsel adının "Paedocypris progenetica" olduğu kaydedildi. Makalede, bu canlının, 1981'de dünyanın en küçük omurgalısı kabul edilen 8 milimetrelik bir Hint Okyanusu balığı olan "Trimmatom nanus"u tahtından ettiği belirtildi.

Singapur Üniversitesi'nin biyoçeşitlilik araştırmalar müzesi Raffles için çalışan İsviçreli Maurice Kottelat başkanlığındaki bir ekip tarafından bulunan balığın, bütün yaşamı boyunca larva görünümünde kaldığı, beynini dışarıda bırakan çok ilkel bir kafası bulunduğu ve minyatür boyuna rağmen sazangiller ailesinin bir üyesi olarak kabul edildiği ifade ediliyor.

Araştırmacılar, bu balıkların, yalnızca ağaçların sular altında kaldığı özel ormanlarda yaşadığını, buradaki asit miktarı çok yüksek suyun ise demli çay renginde olduğunu söylüyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim