Denizlerin fatihi Türk vatandaşı oluyor

Bodrum ve Ege kıyılarında ilk sualtı kazılarını başlatan, ‘sualtı arkeolojisinin babası’ olarak bilinen ABD’li Prof. Dr. George Bass, eşiyle birlikte Türk vatandaşı olma kararı aldı.

Bodrum ve Karya Bölgesi, Kültür, Sanat ve Tanıtma Vakfı’na (BOSAV) da üye olan ve Bodrum’da yaşamaya başlayan Prof. Dr. George Bass, “50 yıldır Bodrum ve Ege bölgesindeki binlerce yıllık batıkları gün ışığına çıkartırken, çok değerli dostluklar edindim. Artık kendimi bu topraklara ait hissediyorum” dedi.

Teksas A&M Üniversitesi Sualtı Bölüm Başkanı Prof. Dr. George Bass, 77 yaşındaki Prof. Dr. George Bass, Bodrum’a ilk kez 1953’de geldi.

1958’de Bodrum’da kazılara başladı. 1960’da Bodrum Kalesi’nin müze olması için girişimlerde bulundu, başardı. 1972’de Bodrum’da Sualtı Arekoloji Enstitüsü’nü (INA) kurdu. Enstitüde hem Türk hem de dünyanın sayılı arkeologları staj yaptı. Bodrum Kaymakamlığı’nca 1985’te fahri hemşeri ilan edilen Bass, 2004 yılında dönemin başkanı Bush’dan ABD’nin en üstün madalyalarından sayılan Ulusal Bilim Madalyası’nı aldı.

Geçen yıl eşi Ann Bass ile Bodrum’a yerleşen Prof. Dr. Bass umutlu: “Anadolu’da tekne yapımının 5 bin yıl öncesine dayandığını biliyoruz. Bu kıyılarda her yıl bir tekne batmış olsa en az 5 bin batık demektir. Türkiye’nin sualtı zenginliklerini tam olarak tanıtıp, sınırlı bölgeleri turizme açarsak ülkeye büyük bir ekonomik kaynak sağlamış oluruz. Türkiye 10- 15 yıl içerisinde sualtı zenginliklerinde dünyanın en önde gelen ülkesi olur.”

Bass ve arkeolog eşi Ann, 1960’da Antalya’nın batısında Gelidonya batığına daldı. Bu dalış ‘dünyada ilk sualtı arkeoloji kazısı’ olarak biliniyor. 77 yaşındaki Bass ve eşi gelecek temmuz, 50 yıl aradan sonra yeniden Gelidonya batığına dalıp, Türk bayrağı plaketi çakmaya hazırlanıyor.

Editör: TE Bilişim