Eco-siklet başlıyor

“Deniz aracı tasarlayın, deniz tatili kazanın” .... Bu davet Eco-siklet 2010 yarışmasını düzenleyenlerden... Yarışma  üniversite öğrencileri için...

Turgutreis Belediyesi,TÜBİTAK desteği ile gerçekleştirilecek olan bu yarışmaya katılmak için öğrenciler iki kişilik ekip oluşturup “insan gücü ile çalışan deniz aracı” tasarlayacaklar.

Ayak gücü ile çalışan deniz bisikleti ya da kol gücü ile çalışan kano tipi tasarımların “enerji kaynağı” sürücülerin kendi gücü olacak.

6 finalist takım, jüri değerlendirmesiyle seçilip 2010 Haziran ayında düzenlenen ‘Amiral Turgutreis Anma Festivali’ kapsamında araçlarını denizde yarıştıracaklar.

Turgutreis Belediyesi finalist takımlara 1000 TL ödül verecek ve ‘Amiral Turgutreis Anma Festivali’ süresince üç günlük ev sahipliği yapacak.

İki öğrenci TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde yaz stajerliği kazanacak, yarışma birincisi takım da büyük ödül olarak bir haftalık ‘mavi tur’ kazanacak.

Çin'de tamamen geri dönüşümlü malzemelerle tasarlanmış bir deniz aracı

Eco-siklet 2010 Yarışması, öncelikle gençlerimize Bodrum Yarımadası’nda ‘sürdürülebilir turizm’ i ve turizm sektöründe “çevre dostu” olmanın önemini  hatırlatacak.

Turgutreis Belediyesi’nin geleneksel ‘Amiral Turgutreis Anma Festivali’ni  ve tatil cenneti Turgutreis beldesini üniversite öğrencilerine tanıtacak.

Eco-siklet Yarışması’nın üç değerlendirme kriterinden en önemlisi çevreselliği, diğer kriterleri ise estetiği ve işlevselliğidir.

Bir başka deniz aracı örneği

Bu konuda Eco-siklet Yarışması Koordinatörü Deborah Semel Demirtaş, şunları söylüyor;

“İşlevsellik, sadece hız demek değil. Tasarlanacak aracın, bir deniz parkurundan geçmesi gerekecek. O yüzden doğal olarak, sürücü kontrolü ve aracın pratik olması önemli. Ayrıca tasarlanacak “eco-siklet” görünüş olarak turistler için çekici olmalı ve bir tatil için hızın değil, eğlencenin daha önemli olduğu da unutulmamalıdır. Çevresellikten bahsederken amacımız; çevre kirliliğinin turizme olumsuz etkilerine dikkat çekmek ve bu yarışmada orijinal tasarım örnekleri ile çevreye duyarlı projelerin her kesimde yaygınlaşmasına ve gelişimine katkı sağlamak”

Turgutreis Belediyesi, ‘Eco-siklet 2010 Yarışması ile üniversite gençliğine,  yaratıcılığını göstermesi için bir fırsat sunuyor ve genç sanatçılarımızı, tasarımcılarımızı, mühendislerimizi destek olmaya çağırıyor.

Yarışma, Türkiye’deki üniversitelerde kayıtlı olan butün öğrencilere açıktır. Başvuru için son tarih 22 Nisan 2010 (“Earth Day”/ “Dünya Günü”).

Tamamen kas gücüyle çalışan bir deniz aracı...

Eco-siklet 2010 JÜRİSİ

Ali Dolu
Tasarım, ürün geliştirme ve kalite geliştirme alanlarında uzman olan makine mühendisi Ali Dolu, Türk otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde çalışmıştır. 2005 yılından beri Turgutreis’te makine mühendisi olarak mesleğine devam etmektedir.

Burhan Doğançay
Modern Türk resminin dünyaca ünlü ismi Burhan Doğançay, Türkiye’nin ilk özel modern sanat müzesini açtı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ile onurlandırılan sanatçı, son yıllarda sanatsal çalışmalarını Turgutreis’teki atölyesinde sürdürmektedir.

Çolpan Polat Beken
Doç. Dr. Çolpan Polat Beken, TÜBİTAK Marmara Araştırma Çevre Enstitüsü’nde Uzman Araştırmacı olarak çalışmaktadır. Deniz çevresi uzmanı olan Polat-Beken, aynı zamanda ESF-Marine Board’da (Avrupa Bilim Vakfı Deniz Komitesi’nde) TÜBİTAK temsilcidir. Daha önce Birleşmiş Milletler Çevre programı (UNEP) – Akdeniz Eylem Planı Koordinasyon Birimi’nde 6 yıl süre ile görev yapmıştır.

Zeynep Bilgi Buluş
Doğa korumacı Zeynep Bilgi Buluş, Doğal Hayatı Koruma Derneği ve UNDP Küçük Destek Programı’nda toplam 12 yıl çalışmıştır. Samsun Bafra’da çiftçilik, bahçecilik denemeleri yanında halen gönüllü ve profesyonel olarak doğa korumacılara destek olmaya devam etmektedir.

Editör: TE Bilişim