Deniz anaları olmasa yandık

Deniz suyunu pompalayıp, iklimlerin oluşmasında önemli rol oynuyorlar. Kanadalı bilim adamları, tatilcilerin korkulu rüyası olan denizanalarının hareketleri ile suyun sirkülasyonunu ve oksijenlenmesini sağladığını ortaya çıkardı.

La Rebubblica gazetesinde yayımlanan haber göre, Victoria Üniversitesinde görev yapan bilim adamları, diğer küçük canlılar gibi denizanalarının da hareket ettiklerinde suyu pompaladıklarını ve bu şekilde suyun karışmasında akıntılarınkine benzer bir rol oynadıklarını ortaya koydu.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmanın ekibinde yer alan Kakani Katija, "Denizanaları yüzdüklerinde suyu iterek önlerinde yüksek basınç alanı oluşturuyorlar. Arkalarında da alçak basınç alanı oluşuyor. Su, bu alanını doldurmak için hızlı bir şekilde geriye doğru hareket ediyor ve bu sonucunda da sürekli bir sirkülasyon oluşuyor" dedi.

Denizlerin hareketinin çok önemli olduğuna dikkati çeken bilim adamları, suların karışmaması durumunda yüzeyde önemli besin unsurlarının eksikliğinin hissedileceğini, denizin dibinde ise oksijenlenme olmayacağını belirtti. Suyun karışmasının okyanustaki sirkülasyonu sağladığı ve bunun da iklimler açısından çok önemli olduğu vurgulanan haberde, bu nedenle denizanalarının öldürülmemesi gerektiği kaydedildi.(aa)

Editör: TE Bilişim